“Op wie moet ik stemmen op 21 maart?”

|   Laatste wijziging

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Natuurlijk kwam de koopzondag aan de orde tijdens het verkiezingsdebat op woensdagavond in de Grote Kerk. De ChristenUnie heeft de afgelopen vier jaar niet willen meewerken aan de invoering van 52 koopzondagen. Ook tijdens het verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen was lijsttrekker Gerdien Rots van de ChristenUnie hierover duidelijk: “Ik ga op de zondagen niet winkelen en ik weet al op zaterdag wat ik de volgende dag nodig heb. Als je de koopzondagen gaat vrijgeven gaan met name de grote winkelketens open en de kleine lokale winkeliers kunnen of willen hierin niet meegaan. Hierdoor verliest Zwolle een deel van zijn charme.” Ook voor GroenLinks en de SP hoeven de winkels niet elke zondag open. Lijsttrekker Jan Brink van D66 liet een ander geluid horen: “Op de zondagen zitten de terrassen vol en puilt de Fundatie uit, maar zijn de winkels gesloten en daardoor dreigt Zwolle de slag te verliezen.”

Tijdens “Het Grote Op-wie-moet-ik-stemmen-debat” dat op initiatief van de Christelijk Gereformeerde Kerk Zwolle was georganiseerd, werd er ook gesproken over het woningtekort in Zwolle. Iedere partij pleit voor meer woningen. Jan Nabers, lijsttrekker van het CDA wil meer koopwoningen tussen de 160.000 en 200.00 euro, zodat ook huurders beter kunnen doorstromen. Van hem mogen er ook meer woningen worden gebouwd in de buurtschappen en buitengebied van Zwolle, maar dan alleen voor families die daar nu al wonen. De PvdA-er Jan Slijkhuis en SP-voorman Brammert Geerling willen meer goedkopere sociale huurwoningen. VVD-lijstrekker Thom van Campen vindt dat er voldoende sociale huurwoningen zijn. William Dogger van Swollwacht verweet de huidige collegepartijen dat er afgelopen jaar veel te weinig gebouwd is in Zwolle: “Er is grond en geld genoeg. We moeten alleen doen.” De stad zal de komende jaren groeien van 125.000 naar 140.000 inwoners en als er nieuwe wijken gebouwd moeten worden kiest de PvdA voor stadsuitbreiding nabij Berkum, Swollwacht denkt aan de oostzijde van Haerst “aan de overkant van Van der Valk” en het CDA richt zich meer op de Dijklanden.

Uiteraard kwamen ook de windmolens aan de orde. De gemeenteraad heeft onder andere het gebied rondom Windesheim aangewezen als een kansrijk gebied voor windmolens. Inwoners van Windesheim lieten tijdens de debatavond duidelijk blijken dat ze zich in de steek gelaten voelen door hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Volgens hen wordt er geen rekening gehouden met de cultuur, het kleinschalig landschap, het landgoed, erfgoed en de natuur van hun dorp. Gerdien Rots gaf aan dat er windmolens nodig zijn, maar de inwoners die hiervan nadelen ondervinden wel gecompenseerd moeten worden: “Ze moeten mee profiteren van de opbrengsten en de energie die opgewekt wordt moet ten goede komen aan Zwolle.” Swollwacht is tegen windmolens en wil daar zelfs een breekpunt van maken bij de onderhandelingen over een nieuw college, tenzij de bevolking via een referendum laat weten voorstander te zijn van windmolens. Remko de Paus van Groenlinks vindt het een illusie “als je denkt dat windmolens niet nodig zijn.”

 

 

Foto 1
“Op wie moet ik stemmen op 21 maart?” - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

43 gedachten over ““Op wie moet ik stemmen op 21 maart?””

  1. [Quote]VVD-lijstrekker Thom van Campen vindt dat er voldoende sociale huurwoningen zijn.[/Quote]
    Die zijn er dus niet. Was het ook niet de VVD die in de gordijnen hing toen er een statushouder een van de schaarse huurwoningen toegewezen kreeg? De VVD kent de problemen dus niet.

    William Dogger van Swollwacht verweet de huidige collegepartijen dat er afgelopen jaar veel te weinig gebouwd is in Zwolle: “Er is grond en geld genoeg. We moeten alleen doen.”

    Eens, er is de afgelopen jaren inderdaad te weinig gebouwd. Of er grond genoeg is weet ik niet. Noem dan ook een plek waar nog gebouwd kan worden. Maar mijn breekpunt bij Swollwacht is:

    Swollwacht is tegen windmolens en wil daar zelfs een breekpunt van maken bij de onderhandelingen over een college.

  2. D66 doet niet wat het belooft , draaikonten zij het. Vraag bijvoorbeeld de leraren nu maar eens wat ze van deze partij vinden. Groen links is voor windmolens in de stad. Ben ik pertinent op tegen.

  3. Wat zonde is natuurlijk, want D66 probeert zich altijd in te zetten voor onderwijs. Ook nu de regering wat extra te besteden heeft, probeert D66 het geld bij het onderwijs te krijgen. Punt blijft dat partijen in een coalitie zitten en dat je met 4 partijen niet je hele programma er door krijgt, u noemt het draaien. Overigens kiezen de leraren momenteel voor Groen Links (zonde dat die niet in de regering zitten, dan had de regering meer kunnen doen voor de leraren).

  4. D66 , Pechtold kletst uit zijn nek. Een van hun speerpunten was klassegrote , klassen van rond de 24 leerlingen. Praktijk is klassen van 28,29,30. En, ook nog eens een bezuiniging van 183,miljoen op het onderwijs. Dat Groen Links niet in de regering zit ligt aan deze partij zelf. Ze hadden gewoon het lef niet. Gelukkig wat mij betreft.

  5. Goh , dat wist ik niet… nee natuurlijk niet. Maar wat een partij in de regering, landelijk doet, heeft bijna altijd invloed op hoe de meeste mensen gemeentelijk gaan stemmen. Ligt ook aan de partijleiders zelf. Die bemoeien zich teveel ermee.

  6. GroenLinks is voorstander van windenergie . De gemeente Zwolle ziet Tolhuislanden aan de gemeentegrens als kansrijk gebied voor windmolens. Dit is nota bene een weidevogel gebied. Hoe ‘groen ‘ ben je dan bezig? Lekker makkelijk ook. Ach, die paar boeren die daar wonen moeten niet zeuren…. Zolang ‘wij ‘ maar onze milieu doelstellingen als .gemeente.

  7. Sinds het landelijke debacle met Singh Varma van GroenLinks heb ik besloten nooit op die partij te stemmen.Het liefts stem ik Pvv.

  8. Bernard, je gaat wel kort door de bocht.

    Er zijn voldoende huurwoningen, maar er mogen er nog wel een aantal bij. De afgelopen tijd hebben cooperaties veel woningen verkocht, zonder daarvoor nieuwe te herplaatsen. Je haalt in je antwoord statushouders aan. Statushouders hebben naar mijn mening echt helemaal niets te kiezen! Het krijgen en hebben van een baan/toekomst is het belangrijkste, de rest volgt later. De mensen zijn nu immers op een veilige plek, de reden waarom men gevlucht is. Helaas laat de overheid iemand zich nu ergens vestigen en settelen, zonder dat er ooit eens goed is gekeken of die persoon hier een toekomst kan opbouwen? Het risico op zeer langdurige werkloosheid, armoede, problemen en afhankelijkheid is enorm hoog. Ongelukkigerwijs heeft de gemeente Zwolle fijn ingestemd om ongezien een bepaald aantal statushouders op te nemen, zonder dat daar ook maar iets voor geregeld is. Dit heeft in mijn ogen niets te maken met het aantal huurwoningen.

    Met betrekking tot de windmolens, vind ik dat je het probleem echt onderschat. In een bewoonde stad is het niet handig om dergelijke dingen te plaatsen. Te meer omdat nog geen 10% van het geschikte oppervlak belegd is met zonnepanelen?! Om nu overlast gevende windmolens er door te drukken….. Het getuigd van een minachting naar de burger die zijn weerga niet kent. Rots en Paus zadelen anderen bewust op met overlast en enorme kosten, vanwege persoonlijke ambities. Dit is verwerpelijk gedrag en daarom stem ik nooit op CU en GL.

  9. Klaas Jan, ik lees dat de wachttijden voor een sociale huurwoning meer dan vier en een half jaar zijn. Dat is veel te lang. Dus zijn er te weinig sociale huurwoningen.

  10. Enne discussies zijn niet om te overtuigen maar elkaars standpunt, denkwijze te laten zien. Vergeet men nog wel eens, gaat overtuiging, niet winnen, afzeggen, demonstreren hard op het internet ect. Ach proost, heerlijk wijntje van Kroes uit Epe vanavond

  11. Timo ze kunnen beter jou en je familie een paar eieren op de giechel gooien.
    Ga maar lekker op die bijbelbikkers stemmen kneus.

  12. PvdA, GroenLinks en SP willen in een wet vastleggen dat het aantal sociale huurwoningen in Nederland op peil blijft. Wanneer zo’n woning verdwijnt door verkoop of sloop, moet er op zijn minst één voor terugkomen.

    Zo’n verplichting voor gemeenten is nodig om te zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen voor mensen met een kleine beurs, vinden de drie linkse oppositiepartijen.

    De komende jaren dreigen tienduizenden sociale huurwoningen te worden gesloopt of verkocht, terwijl het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een sociale huurwoning juist toeneemt, aldus de initiatiefnemers voor de wet. Zij noemen het onverantwoord de sociale sector nog verder te laten krimpen.

    Voor veel Nederlanders is het vinden van een fijn huis een hopeloze zoektocht, stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. ”Wachtlijsten van vele jaren zijn onacceptabel maar wel vaak de praktijk. In veel gemeenten is echt sprake van woningnood, daarom moeten we de sociale woningbouw beschermen en juist meer gaan bijbouwen.”
    Zaterdag wordt het initiatiefwetsvoorstel ingediend.

    (Bron: Nu.nl) Toevoeging uit Volkskrant:

    Het initiatiefwetsvoorstel moet er voor zorgen dat gemeenten en woningbouwcorporaties het aantal sociale huurwoningen tot 710 euro in de gemeente gelijk houden. Dit is het derde wetsvoorstel van de ‘linkse samenwerking’ in de oppositie.

    De vraag naar sociale huurwoningen is de laatste jaren door de trek naar de steden en bevolkingsgroei sterk toegenomen, terwijl het aanbod door sloop en verkoop is afgenomen. De initiatiefwet is een aanpassing van de woningwet van 2015 die de verantwoordelijkheid voor het aantal sociale huurwoningen bij de gemeente legt. Gemeentes die te maken hebben met bevolkingskrimp kunnen in de initiatiefwet nog wel toestemming krijgen voor een afname van sociale huurwoningen.

    De initiatiefwet is ook een reactie op de lokale plannen van rechtse partijen als CDA, VVD en D66. Deze partijen leggen in hun verkiezingsprogramma meer de nadruk op extra woningen voor middeninkomens die geen recht hebben op een sociale huurwoning. PvdA fractievoorzitter Lodewijk Asscher reageert tegenover Volkskrant: “‘De rechtse partijen zetten groepen tegen elkaar op: alsof middengroepen er baat bij hebben dat sociale huurwoningen verdwijnen. Het huidige kabinetsbeleid leidt tot scenario’s waarin er tussen de 60- en 300 duizend sociale huurwoningen zullen verdwijnen. Dat is een onherstelbare verandering van Nederland. Het betekent dat je als onderwijzer of agent geen woning meer in je eigen stad kunt vinden.”

    Vereniging van woningbouwcorporaties Aedes reageert tegenover Volkskrant positief op het wetsvoorstel. Ze stellen wel hun vragen bij de uitvoerbaarheid van de wet.

  13. Wanneer je 710 euro aan huur kunt betalen dan behoor je wat mij betreft tot de middengroep. Als sociale woningbouw niet voor middengroepen is bedoeld, dan mag de huurprijs wel omlaag.

  14. Vond het ook erg veel geld. De huren zijn de laatste tijd ook flink gestegen. Tenminste na de tijd dat ik er helemaal niet naar keek.
    Commerciële huren schurken al tegen de 1000+ op. Dan heb je dus ook niets om later te verkopen.

    In dat pas opgeleverde complexje achter Berkum en Isala, waren de prijzen geloof ik nog wel acceptabel.
    Maar je zult maar gescheiden zijn met kinderen, met geen heel hoog salaris. Er blijven mensen bij elkaar, die willen scheiden, omdat de huur voor 1 persoon met (af en toe) de kinderen niet te betalen is.
    Hopelijk gaan ze een beetje coulant om met huursubsidie.
    Eind jaren ’80/begin ’90, was koopsubsidie nog een geweldige uitkomst.

    Betaalbaar wonen, vind ik het belangrijkste verkiezingspunt. Want is het er überhaupt voor iedereen?
    Over de kwaliteit van belangrijke onderwerpen als onderwijs, zorg, binnenstad kun je discussiëren…. maar ze zijn er wel voor iedereen. En nergens is de kwaliteit onvoldoende.

    Hoe serieus nemen de coöperaties hun taak?
    Of zitten ze er (stiekem) toch voor eigen geldbuidel?
    Zoals Schaefer al zei: “In gelul kunje niet wonen”.

  15. Onderwerpen als supersnel internet, bredere fietspaden, meer prullenbakken, politie-agent op afroep, stinkauto’s de stad uit, Zwarte Piet en windmolens zijn daar onderschikt aan?

  16. Zeker niet Bernhard, maar het valt mij alleen op dat het de grootste partij is in Zwolle en er toch zoveel mensen al 4 jaar lang zitten te klagen over de winkelsluiting op zondag. Dat moet dan toch geen verrassing meer zijn wanneer je CU hebt gestemd? Dus wil je lekker shoppen op zondag moet je even goed nadenken welk hokje je woensdag gaat inkleuren, anders hebben we de komende 4 jaar weer dat gezeur hier op weblog 🙂

Reacties zijn gesloten.