Zwolle – Donderdagochtend werd op de Wareweide aan de Van Hallware de mini-milieustraat feestelijk geopend door beheerder Bert van de Beld. Hij deed dit samen met Bianca van ’t Hul van Travers en een aantal buurtbewoners en vrijwilligers.
Afval en grondstoffen gescheiden inleveren
De gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat bezoekers van de buurt- en wijkweides hun afval gescheiden kunnen inleveren. Op zes weides worden dit voorjaar mini-milieustraatjes geplaatst om dit mogelijk te maken. De Wareweide is de eerste locatie waar het mini-milieustraatje geplaatst is. “Het scheiden van grondstoffen past goed in ons educatieprogramma. Er komen veel scholieren op bezoek, de mini-milieustraat nemen we mee in ons educatieprogramma”, aldus Bert van de Beld, beheerder van de Wareweide.
Op deze locatie is daarnaast samen met vrijwilligers met bijdragen van de gemeente Zwolle en de Wijkenvereniging een nieuwe stal gebouwd. Hierdoor zal de Wareweide meer bezoekers ontvangen en zullen er meer activiteiten in en om de weide plaatsvinden. Wijkbeheerder Wim Mensink: “Een reden te meer om het scheiden van afval mogelijk te maken. Een goed voorbeeld van samenwerking tussen de Wareweide, de gemeente Zwolle en ROVA”.
In welke container moet de chipszak?
Lajenda Garst van ROVA vroeg de buurtbewoners waarom het goed is om afval te scheiden. ‘Nou, dan kunnen we er weer nieuwe producten van maken’, zei een van hen spontaan.
De meeste aanwezigen wisten al goed welk afval in welke afvalbak hoort. Ze wisten zelfs dat een chipszak in de restafvalbak moet. Dit komt omdat het plastic en het folie niet van elkaar gehaald kunnen worden. Lajenda Garst liet zien dat er van het gerecyclede plastic nieuwe producten gemaakt kunnen worden, zoals een Wasteboard en een knikkertegel. De knikkertegel overhandigde zij aan de blij verraste beheerder.
Andere wijkweides
Ook op de Bergweide, Gerenweide, bij Kakel & Co, in Berkum en Ramshorst is het binnenkort mogelijk om grondstoffen apart te houden van restafval. Door de mini-milieustraatjes bij de buurtweides werkt Zwolle nog meer mee aan het recyclen van afval.
Mooi Schoon
De mini-milieustraatjes zijn gerealiseerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA. Dit programma voert de gemeente Zwolle samen met 17 andere ROVA-gemeenten. Het doel van het programma is zwerfvuil voorkomen en bestrijden.