Na het succes van vorig jaar vindt in de week van 11 t/m 15 februari voor de tweede maal de Windesheim Worldwise Conference plaats. Ruim 260 studenten verdiepen zich een week lang samen met tien buitenlandse docenten in het thema ‘Visions of Change’. Met als doel het vergroten van hun kennis op het gebied van ‘internationalisering in het onderwijs’.
De studenten hebben daardoor handvatten om hiermee om te gaan in de beroepspraktijk. Van de opening op maandagochtend door televisiepresentator Bas Westerweel tot de grote finale op vrijdag staat de conferentie bol van uiteenlopende activiteiten. De week is georganiseerd door Stichting Edukans en Stichting Oikos in samenwerking met Christelijke Hogeschool Windesheim.
Uniek evenement
De Windesheim Worldwise Conference is de enige in zijn soort. Het samenbrengen van verschillende opleidingen, culturen en activiteiten op deze schaal is op geen andere hogeschool in Nederland te vinden. Het biedt de mogelijkheid voor studenten om in één week verschillende aspecten van internationalisering samen te leren, ervaren en vertalen naar hun eigen rol als student.
Visie Vaccinatie
Studenten kunnen kiezen uit 23 verschillende workshops. Er zijn presentaties over het onderwijs uit de landen van de genodigden, workshops over ‘arm en rijk’ en over de gecompliceerdheid van ontwikkelingssamenwerking. Verder kunnen de studenten deelnemen aan diverse culturele activiteiten, zoals een internationale modeshow, salsa les en ‘Share Your Breakfast‘. Hun ervaringen en visies delen ze met elkaar door middel van ‘visie vaccinatie’, geïntroduceerd door een theater act met artsen en verpleegkundigen. De studenten ‘injecteren’ elkaar met hun visie op educatie, waardoor ze elkaar inspireren en aanscherpen. Vervolgens vertalen zij hun visie naar een concreet lesplan dat ze presenteren aan hun medestudenten en de gasten. De beste lesplannen worden genomineerd voor de finale en daar maakt een jury bekend wie er met de hoofdprijs vandoor gaat. De afsluitende act blijft een verrassing.
Visions of Change
Educatie speelt wereldwijd een belangrijke rol bij de ontwikkeling van mensen en gemeenschappen De rol van de docent is daarbij cruciaal en staat daarom centraal in de conferentie. Het thema ‘Visions of Change‘ doelt op de visies van docenten op educatie. Het gaat erom wat zij willen bereiken: in de klas én -ver- daarbuiten. De kernwaarde ‘betrokkenheid wereldwijd’ staat hierbij centraal. Tijdens de conferentie wisselen studenten niet alleen ervaringen en visies over educatie uit, ze verdiepen zich ook in diverse succesvolle voorbeelden van ‘Visions of Change‘ uit binnen- en buitenland.
Buitenlandse gasten
De tien buitenlandse gasten zijn afkomstig uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Zij zijn actief betrokken bij het programma voor de studenten, en hebben daarnaast ook een eigen conferentieprogramma met als thema ‘Innovation in education’. Zij wisselen hun eigen ervaringen en visies uit met Nederlandse collega’s en bezoeken verschillende scholen in Zwolle en omstreken. Op deze manier werken ze aan wereldwijde uitwisseling van ervaringen en ondersteuning. Naast de conferentie maken de gasten kennis met Nederland via een tour door de polder (Schokland, Urk, Enkhuizen), ze logeren bij gastgezinnen en bezoeken studentenkamers.