Herdenking 4 mei in Zwolle

Zwolle – Ieder jaar vindt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark voorafgegaan door de Stille Omgang. Lococommissaris van de Koning Bert Boerman, burgemeester Henk Jan Meijer en enkele wethouders nemen hieraan deel.

Gedachtenisbijeenkomst Oosterkerk
Van 18.30 tot 19.00 uur is de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de kinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Stille Omgang
De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek (opstellen  tussen 19.00 en 19.15 uur).

De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden.

Herdenking
Tijdens de plechtigheid bij het centrale monument onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn, draagt burgemeester Henk Jan Meijer traditiegetrouw een gedicht voor. Sinds 2017 draagt ook het kind dat de eerste prijs van de Gedichtenwedstrijd 4 mei heeft gewonnen het eigen gedicht voor. In 2018 is dat Juup Ratering van groep 7 van de Jenapleinschool. Lococommissaris van de Koning Bert Boerman en burgemeester Henk Jan Meijer leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur.

Omdat de Dodenherdenking in 2018 samenvalt met Sabbat neemt de Joodse Gemeenschap niet deel aan de Stille Omgang en de plechtigheid. Dat betekent ook dat de Indische en Molukse gemeenschap die een krans leggen ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers geen krans námens de Joodse slachtoffers kunnen leggen.

Aan de plechtigheid werken onder anderen mee trompettiste Brenda Schut, studenten van Deltion, leden van het Comité 4 mei Gedachtenis, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres en scoutingorganisaties uit de stad. Gastkoor is in 2018 popkoor HoorHaar.

Concert en theater na de herdenking
Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur voorstellingen in Odeon.

Foto 1
Herdenking 4 mei in Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Herdenking 4 mei in Zwolle”

  1. Het zal mij niet verbazen dat zwollenaarffback oa ook handelend onder de namen san/enikbennieteenseenblauwvinger de 2 minuten komt verstoren. Ik Ben oprecht geïnteresseerd waarom hij dat lawaai protest ondersteund. Ik begrijp dat niet.

    4 Mei herdenk je, 5 Mei vier je

  2. Ik denk (en hoop) dat de verstoorders een enorm probleem gaan krijgen, al dan niet vanuit het publiek. Ik geeft toe, dat is niet volgens de 4&5 mei gedachte, Maar er zijn grenzen.

  3. Ben, het gaat om fatsoen. Wanneer mensen willen herdenken, geef je daar de ruimte toe. Ik zie het net zo als met bidden aan tafel. Mensen die dit niet begrijpen of willen verstoren missen bepaalde basis fatsoensnormen. Geen aandacht aan schenken, het zijn ongelikte beren die op aandacht uit zijn.
    Persoonlijk vind ik de herdenking en het 5 mei feest een achterhaald concept. De meerderheid van de mensen die het bewust heeft meegemaakt is inmiddels overleden en wat heeft een pop festival met de bevrijding te maken? Dat we stil moeten blijven staan bij het verleden en de vrijheid moeten vieren kan ik mij geheel in vinden, maar dit kan ook op een andere manier. Ik zie meer in schoolbezoeken naar concentratiekampen en daar vervolgens zelf lering uit trekken. Dit is wat effectiever omdat je met de neus op de feiten wordt gedrukt. Maar goed, ieder zijn ding. Gelukkig kan iedereen in vrijheid zijn mening geven.

  4. @Klaas Jan Nationaal comité heeft ook al jaren de herdenking en viering uitgebreid:
    Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
    Op 5 mei vieren wij de Bevrijding en dat we sindsdien in vrijheid leven.
    Wat je zegt, de 2de wereldoorlog ligt steeds verder in het verleden. Misschien is het daarom juist nog belangrijker om de vrijheid te vieren.

  5. Jasper, ik lees: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.” Veel mensen hebben niet met “oorlogssituaties en vredesmissies nadien”, mits je familieleden niet op uitzending zijn geweest. Het concept is in mijn ogen verouderd, maar 3/4 van Nederland wil er nog graag bij stil staan. https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2018/04/hoelang-doen-we-nog-aan-de-dodenherdenking Wanneer de overgrote meerderheid er bij stil wil staan, prima. Je houdt dan gewoon je fatsoen en respecteert dat.

  6. Waar ik mij tijdens de dodenherdenking het meest aan geërgerd heb is dat de zwolse joodse gemeenschap de dodenherdenking heeft genegeerd. De reden het is vrijdag en dus sjabbat. Is er tijdens de tweede wereldoorlog op de ruim 250 vrijdagen niet gevochten en vergast. Ik vindt dit minachting en egoïstisch ten opzichte van alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog.
    JOODSE GEMEENSCHAP ZWOLLE SCHAAM U!

  7. Schaam jij jezelf voor zo’n bericht. Ze hebben het niet genegeerd. Ze zijn er absoluut bij betrokken geweest. Als je er vrijdagavond bij geweest was had je dat geweten.

  8. Ik was er bij net zoals de laatste 25 jaar, en als u het voldoende vindt om deuren van de synagoge open te zetten is dat uw mening, die ik ook respecteer. Bij de opening van de
    herdenking werd duidelijk gesteld: De zwolse joodse gemeenschap doet dit jaar niet mee omdat het vandaag vrijdag is”.

  9. Weet iemand de naam van het gedicht dat Henk Jan Meijer voordoeg (en waar ik het gedicht kan vinden)? “twee minuten” of “twee minuten stilte” heette het. Helaas weet ik de auteur niet. Bedankt alvast!

Reacties zijn gesloten.