Zwolle – De oude populieren aan de Schellerenkweg worden deze week met spoed gekapt. ROVA voert op dit moment de voorbereidende werkzaamheden uit en verwacht vrijdag te starten met het kappen van de bomen. De conditie van deze zestig jaar oude bomen is door de extreme hitte sterk verslechterd, hierdoor kunnen grote takken spontaan afbreken. Dit levert zeer onveilige situaties op, daarom worden de populieren met spoed gekapt. Het hout wordt hergebruikt. Komende winter worden er nieuwe bomen geplant aan de Schellerenkweg.
Onveilige situatie
Populieren hebben veel water nodig om te leven, te groeien en hun takken te behouden. Wanneer deze bomen te weinig water kunnen opnemen uit de grond en er sprake is van zeer hoge temperaturen, kunnen gezonde takken spontaan afbreken. Door de extreme hitte is dit het geval bij de zeer oude populieren aan de Schellerenkweg. Dit levert gevaarlijke situaties op, daarom is de Schellerenkweg al sinds vrijdag 27 juli afgesloten voor al het verkeer. Tijdens de kapwerkzaamheden blijft de Schellerenkweg afgesloten voor weggebruikers. Fietsers en andere weggebruikers worden geadviseerd om de Schellerenkweg te mijden. De alternatieve route loopt via de Kleine Veerweg en Schellerdijk. Naar verwachting duren de werkzaamheden twee weken.
Groene Kathedraal
De oude bomen, geplant in 1955, vormen al jaren het beeld van de Schellerenkweg. In 2009 tijdens de verkiezing ‘mooiste boom van Zwolle’ werden de bomen aan de Schellerenkweg uitgekozen en werd het één van de mooiste lanen van Zwolle genoemd. Ook worden de bomen wel de ‘Groene Kathedraal’ genoemd, vanwege de vorm van de bomen.
Nieuwe bomen
Acht boomstammen blijven staan tot een hoogte van circa 6 meter. In deze stammen zitten gaten en spleten, dit zijn mogelijk spechtenholen. Daarnaast is het goed voor de vleermuizen. Zij gebruiken voor het bepalen van hun vliegroute natuurlijke elementen zoals bomenrijen.
Op een later moment worden er nieuwe bomen geplant. Ook weer populieren, omdat deze bomen erg goed passen in het landschap aan de Schellerenkweg. Daarmee wordt de zogeheten ‘Groene Kathedraal’ weer opgebouwd voor toekomstige generaties.