Zwolle – De gemeente Hoogeveen sluit zich met ingang van 1 oktober aan bij het bestuurlijke samenwerkingsverband Regio Zwolle. Dat heeft het college van B&W van Hoogeveen besloten. Hoogeveen is daarmee de eenentwintigste gemeente van Regio Zwolle.
Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen is enthousiast over deze stap: ”Hoogeveen zet nadrukkelijk in op regionale samenwerking. Ook vanuit onze visie economie. We willen elkaar vooral sterker maken waar het kan. Deze samenwerking kan zowel Hoogeveen als de regio vooruit helpen op het gebied van bijvoorbeeld kennisuitwisseling, menselijk kapitaal en de energietransitie. Regio Zwolle kent een licht bestuurlijke samenwerking met groeiende slagkracht en een duidelijke nieuwe koers. Hoogeveen verheugt zich erop om een steentje bij te dragen.”
Henk Jan Meijer, voorzitter van Regio Zwolle geeft aan: “Hoogeveen past goed in het plaatje van het zogeheten Daily Urban System. Dat systeem laat de natuurlijke verbinding zien die dorpen en steden met elkaar hebben. En samenwerken met gemeenten die tot deze verbinding horen, is meer dan logisch. Hoogeveen hoort daarbij en we kijken met genoegen uit naar de samenwerking met deze vierde Drentse gemeente in ons midden. Deze aansluiting past ook goed bij onze ambitie.”
Hoogeveen maakt ook deel uit van Dutch TechZone, een samenwerking met de gemeenten Emmen, Coevorden en Hardenberg, de provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze samenwerking richt zich op kennis- en netwerkontwikkeling om de economie in het gebied te versterken en te positioneren als regio van innovatieve maakindustrie, transport & logistiek, biobased economy en chemie. Hoogeveen telt circa 55.000 inwoners.
De 21 deelnemende gemeenten aan Regio Zwolle zijn Dalfsen, De Wolden, Dronten, Elburg, Hardenberg, Hattem, Heerde, Hoogeveen, Kampen, Meppel, Noordoostpolder, Oldebroek, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Urk, Westerveld, Zwartewaterland en Zwolle. Verspreid over de regio wonen circa 730.000 inwoners. Naast deze gemeenten telt de samenwerking vier provincies. De overheden werken samen met ondernemers, onderwijs en onderzoeksinstellingen aan gezamenlijke vraagstukken zoals economie, menselijk kapitaal (human capital), leefomgeving, bereikbaarheid en energie. Daarmee wordt een goede infrastructuur voor groei geboden.