Zwolle – Kinderen van drie Zwolse basisscholen deden afgelopen week mee met de Week van de Armoede. In deze week (van 14 t/m 21 oktober) organiseerde Stichting Voor Elkaar Zwolle diverse acties en activiteiten om aandacht te vragen voor verborgen armoede in de stad. Eén daarvan was een Voor Elkaar-actie op scholen, waarbij kinderen producten verzamelden voor de Zwolse Voedselbank.
Op woensdag 17 en donderdag 18 oktober werden de producten opgehaald door medewerkers van Voor Elkaar Zwolle en de Voedselbank. De kinderen van de Jenapleinschool, het Speelwerk en de Twijn hebben samen maar liefst 645 producten opgehaald. Een fantastisch resultaat! En op één van de scholen gaat de inzameling in de week na de herfstvakantie nog door. De producten worden gebruikt voor de ca. 300 pakketten die de Voedselbank wekelijks uitdeelt in Zwolle.
Kinderen en docenten reageerden enthousiast op de inzamelingsactie en de verhalen die verteld werden. “Het onderwerp kwam door deze actie heel dichtbij,” vertelt Frederieke Kokol van Stichting Voor Elkaar Zwolle. “In Zwolle groeien bijna 2.500 kinderen op in armoede. Opgroeien in deze situatie heeft vaak veel impact op kinderen. Geldzorgen kunnen zorgen voor spanningen in het gezin, of er is geen geld voor het vieren van een verjaardag of het deelnemen aan een schooluitje.” In Zwolle zijn diverse organisaties die om stadsgenoten met geldzorgen heen willen staan. Stichting Voor Elkaar Zwolle (onderdeel van het samenwerkingsverband Op Orde) is daar één van. Bij haar project SchuldHulpMaatje helpen opgeleide vrijwilligers om weer overzicht te krijgen en oplossingen te vinden voor financiële problemen. Jaarlijks worden er zo’n 200 gezinnen geholpen. De stichting is ook blij om door te kunnen verwijzen naar een initiatief als de Voedselbank. Frederieke: “Voedsel is kostbaar. Het is mooi dat gezinnen die het moeilijk hebben een tijdje ondersteund kunnen worden met een pakket van de Voedselbank.”
Stichting Voor Elkaar Zwolle zet zich in voor een Zwolse samenleving waarin hulp bieden aan een ander en hulp ontvangen van een ander vanzelfsprekend is. Gecertificeerde vrijwilligers (maatjes) ondersteunen stadsgenoten die vast (dreigen te) lopen op het gebied van financiën, werk(loosheid) en/of integratie. Zij trekken korte of langere tijd met iemand op, met het doel dat hij/zij weer perspectief heeft en zelfstandig verder kan.