Zwolle – Er komen steeds meer e-rijders in Nederland. In Zwolle staan op dit moment ongeveer 35 openbare laadpalen waar iedereen met een elektrische auto gebruik van kan maken. Ook staan er nog bijna 40 extra laadpalen in de gemeentelijke parkeergarages.
Wil je weten waar de laadpalen in Zwolle precies staan? De oplaadpunten zijn weergegeven in dit overzicht. Elektrisch rijden draagt bij aan het verduurzamen van het verkeer en vervoer. En met behulp van slimme technieken helpt het ook om het elektriciteitsnet te ontlasten. De provincie Overijssel en gemeente Zwolle willen hieraan bijdragen en bieden daarom de mogelijkheid om kosteloos een openbare laadpaal te plaatsen bij jou in de buurt. Hoe werkt zo’n aanvraag? Lees hier het antwoord op de vijf meest gestelde vragen:
Wanneer kan ik een openbaar oplaadpunt aanvragen bij mij in de buurt?
Doe een korte check of je in aanmerking komt voor een openbaar oplaadpunt.
1. Je woont in Zwolle.
2. Er is geen mogelijkheid om op eigen terrein een laadpunt te realiseren.
3. Binnen een loopafstand van circa 200 meter van je woonadres is nog geen laadpaal of staat nog geen laadpaal gepland.
Hoe kan ik de geschikte locaties bij mij in de buurt bekijken?
Er is een speciale laadpalenkaart voor Zwolle ontwikkeld. Op deze kaart zijn geschikte locaties aangegeven. Bekijk de locaties in jouw buurt op de kaart.
Hoe kan een aanvraag indienen?
E-rijders die een openbare laadpaal willen aanvragen, kunnen zich aanmelden via de website www.openbaarladen.nl. Als gemeente hebben we afspraken met deze organisatie gemaakt, Allego verzorgt de aanvraag en het plaatsen van de laadpaal. Wil je meer weten over het aanvraagproces en de verschillende stappen? Lees het via deze link.
Hoe wordt de buurt geïnformeerd?
Wanneer iemand in de straat een aanvraag doet voor een laadpaal, ontvangen de buurtbewoners een brief van de gemeente. Buurtbewoners hebben dan de mogelijkheid om te reageren op het voorstel en eventueel een andere locatie aan te dragen. Als gemeente bekijken we deze reacties zorgvuldig. In sommige gevallen wordt er in overleg met de buurt voor een andere locatie gekozen. Dit jaar gaan we de buurten in om met inwoners te praten over de laadpalenkaart.
Waar wordt allemaal rekening mee gehouden bij het kiezen van een locatie?
Als gemeente kijken we onder andere naar een goede verdeling in de stad en wijken. Daarnaast kijken we uiteraard naar de veiligheid, zo mag een laadpaal de doorgang van het verkeer niet belemmeren. De parkeerdruk in een wijk wordt ook meegewogen.
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een mogelijke locatie op de laadpalenkaart?
De kaart laat alleen de locaties zien waar eventueel een paal kan komen als iemand in die buurt er één aanvraagt. Als dat gebeurt worden de bewoners in de buurt van die plek geïnformeerd. Dan kun je laten weten waarom dit volgens jou geen geschikte plek is en eventueel een andere locatie voorstellen.
De gemeente Zwolle werkt aan het optimaliseren van het aanvraagproces om doorlooptijd te verkorten. Nu is dat in sommige gevallen nog enkele maanden, dit wil de gemeente terugbrengen aan 6 weken.