Binnen de gemeente Zwolle is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Zwolle wil zowel de medewerkers als de Zwollenaren stimuleren om duurzamer met de woonomgeving om te gaan. Om dat laatste teweeg te brengen heeft de gemeente een speciale wijzer uitgebracht. In deze wijzer staan handige tips en praktische informatie voor het milieuvriendelijk en besparend inrichten, onderhouden en verbouwen van de woning. Zwollenaren kunnen de gids, zolang de voorraad strekt, gratis ophalen bij het Informatiecentrum in het stadhuis.
Met het uitgeven van deze wijzer wil de gemeente inwoners stimuleren om bij werkzaamheden in en om het huis rekening te houden met het milieu. Milieuvriendelijk klussen en inrichten kan veel opleveren, zoals een comfortabele woning en geld in de portemonnee. Een milieubewuste keus hoeft niet duurder te zijn in aanschaf, en door energiezuinige maatregelen zal de energierekening zelfs lager zijn dan voorheen.
Er is geen grote verbouwing voor nodig om een huis energiezuiniger of milieuvriendelijker te maken. Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld lampen vervangen voor spaarlampen, is al veel te bereiken. De wijzer is bedoeld om Zwollenaren daarvan bewust te maken en ze op nieuwe ideeën te brengen. In de wijzer voor milieuvriendelijk en besparend verbouwen, inrichten en onderhouden staat praktische informatie en speciale tips. In het boekje komen meer dan vijftien verschillende onderwerpen aan bod zoals tuinieren, schilderen, isoleren, het hergebruik van materialen maar ook over het besparen van elektriciteit, watergebruik en gas.
Zwolle brengt speciale milieuwijzer uit
Wel jammer dat men uitsluitend kiest voor een boekje op papier
digitaal was toch veel “milieuvriendelijker” geweest of zie ik dit niet goed ?
En bovendien wordt over het boekje toch maar matig nagedacht.
Bij mij komen er voorlopig geen spaarlampen. want
– Kleur is kouder dan gewone lampen, dus ga je hoger stoken< br />
– Bij gebruik van groene stroom kan je beter je huis verwarmen met electra dan met aardgas
– Spaarlamp doe je minder snel uit, omdat het enige tijd duurt voordat deze zijn max-lichtopbrengst geeft
– Ik met kleine kinderen geen zin heb in kwik in mijn huis,
– Er duidelijk geen prio ligt op doorstroom van verkeer (o.a. groene golf e.d.) en overbodige zaken zoals (teveel) straatverlichting en decoratieve lampjes (bijv ook lamp op dak gemeentehuis) ik geen enkele noodzaak zie om daar moeite voor te doen. Doe eerst het low-hanging-fruit maar eens, en spreek dan de burger maar eens aan.