Wereld Verteldag in Nederland wordt geopend door ‘Vertellers in de Aanval’. Op die datum, 20 maart om 9.00 uur in de Bibliotheek Zwolle, laat meesterverteller Frank Groothof achttien ‘Turbovertellers’ los die tientallen scholen in Zwolle en regio gaan ‘overvallen’. Zij hebben maar één doel: in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk verhalen vertellen aan zoveel mogelijk kinderen.
Van ’s morgens 9.00 uur tot ’s middags 15.15 uur komen ze als doldwazen aan geracet in de Vertelbus. Ze verspreiden zich in razend tempo over de groepen 5 tot en met 8; ze nemen de les over van meesters en juffen en beginnen te vertellen. De kinderen zijn compleet verrast, en luisteren ademloos naar de prachtige verhalen. Na het verhaal sprinten de vertellers de school uit; net zo snel als ze kwamen. Met piepende banden rijdt de Vertelbus naar de volgende school.
De stunt vormt de openingshandeling van Wereld Verteldag in Nederland. Wereldwijd worden er op en rondom 20 maart op alle denkbare locaties in de wereld verhalen verteld. In scholen, theaters, in het bos, in parken en tuinen, bibliotheken, bejaardenhuizen, noem maar op. Het doel van Wereld Verteldag is, deze oeroude en razend charmante theatervorm onder de aandacht te brengen. Stichting Vertellen, de koepelorganisatie van vertellers in Nederland, juicht het initiatief in Zwolle zo toe, dat zij hebben besloten om met deze actie Wereld Verteldag in Nederland ‘af te trappen’.
De organisatie achter Vertellers in de aanval wordt gevormd door Stichting Een School Vol van Verhalen, Verteltheater De Verhalenboot, Magazine Vertel Eens en Projectbureau Xplosief.
De gedachte achter ‘Vertellers in de Aanval’ is, het vertellen terug te brengen naar de basis: de kinderen. Waar vroeger verhalen hét medium waren voor de overdracht van historie, wijze lessen, familieverhalen en cultuur, hopen de vertellers van Nederland, door deel te nemen aan Wereld Verteldag, deze oeroude vorm van overdracht weer alledaagse kost te maken.