Zwolle – Zondagmiddag werden in het bijzijn van familieleden, betrokkenen en belangstellenden Stolpersteine onthuld voor de vermoorde leden van de familie Zeehandelaar. Op de plek van de vroegere Jufferenwal 18, Stolpersteine voor Samuel Zeehandelaar, Mozes Gerrit Zeehandelaar, Charlotte Zeehandelaar-Andriesse, André Jozef Heijmans en Jacoba Sara Heijmans-Zeehandelaar. Aan het Gasthuisplein 2A (nu Gasthuisplein 2) werden Stolpersteine onthuld voor Mozes Zeehandelaar, Meike Zeehandelaar-Bollegraaf, Jacob Zeehandelaar, Esther Zeehandelaar en Sara Antje Zeehandelaar.
De onthulling van de gedenkstenen werd voorafgegaan door een herdenkingsplechtigheid. De aanwezigen werden welkom geheten namens de Stichting Zwolse Stolpersteine. Jaap Hagedoorn, voorzitter van het bestuur van de stichting haalde in zijn welkomstwoorden Abel Herzberg aan die schreef: ‘Er zijn in de Tweede Wereldoorlog geen zes miljoen joden uitgeroeid, maar er is één jood vermoord en dat zes miljoen keer.’
Door de namen op de Stolpersteine krijgen de weggevoerde Joodse stadgenoten, individuen, weer hun naam terug en krijgen ze weer een plek in Zwolle. Veertien april, de Bevrijdingsdag van Zwolle is voor de Joodse gemeenschap een dag met gemengde gevoelens. Enerzijds een dag waarop het verdriet om de vermoorde familieleden extra aanwezig is. Anderzijds blijdschap om het feit dat het de Nazi’s niet gelukt is alle Joden te vermoorden en voorgoed van de aardbodem te laten verdwijnen.
Verschillende aanwezigen deelden hun persoonlijke en indrukwekkende herinneringen aan de familie Zeehandelaar. Na het uitspreken van de Kadisj (gebed) en een muzikale afsluiting werden aan de Jufferenwal en het Gasthuisplein de stenen onthuld. Na de onthulling aan de Jufferenwal liepen de aanwezigen door de Korte Kamperstraat, waar op nummer 7 Samuel Zeehandelaar een ijzerwinkel had, naar het Gasthuisplein.
De zogeheten Stolpersteine (struikelstenen) zijn een van de vele manieren om de Holocaust te gedenken. De Holocaust, de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi’s vond plaats tussen 30 januari 1933 en 8 mei 1945. Vanaf 1996 worden overal in Europa Stolpersteine gelegd. De stenen, monument van individuele herdenking zijn een creatie van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De Stichting Zwolse Stolpersteine heeft als doel meer dan 450 gedenkstenen te leggen ter herinnering aan de weggevoerde en omgekomen Joodse Zwollenaren.
Meer achtergrondinformatie kunt u lezen op de site van De Stichting Zwolse Stolpersteine.