Zwolle – Op dit moment brengen Zwollenaren jaarlijks 175 kg restafval naar de ondergrondse container en dat moet worden teruggebracht naar 100 kg. “Dat is een hele opgave” volgens wethouder William Dogger, die verantwoordelijk is voor het afvalbeleid van de gemeente Zwolle. “We willen een schone stad doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen en daarom moeten we de afvalberg zo klein mogelijk maken.” Ook dreigt de rijksoverheid met een verbrandingsheffing voor restafval als de hoeveelheid niet sterk wordt gereduceerd.
Samen met de ROVA en Rijksuniversiteit Groningen is de gemeente Zwolle een half jaar geleden de proef Afval Bewust gestart in de Aa-landen om inzicht te krijgen op welke manier de restafval het beste kan worden verminderd. Inwoners uit deze wijk konden meedoen aan de proef en kregen een ROVA-app op hun telefoon, waarop ze gelijk konden zien hoeveel afval ze hadden weggebracht naar de ondergrondse container. Ook konden ze zien of ze minder hadden weggebracht dan een jaar geleden en tegelijkertijd kregen ze tips om hun afval nog beter te scheiden. Sommige deelnemers konden de afvalcontainer openen met hun smartphone. Zo konden ze zien hoe vaak ze het afgelopen half jaar de container hadden geopend. Technisch is het nog niet mogelijk de hoeveelheid ingeleverde kilo’s restafval te wegen en te meten.
Deelnemers aan de proef Afval Bewust konden ook een prijs winnen en woensdagmiddag werden de prijswinnaars op het Stadhuis in het zonnetje gezet door William Dogger. De wethouder overhandigde de prijzen aan de gelukkige winnaars, allemaal inwoners van de Aa-landen, en bedankte hen voor hun positieve medewerking aan deze proef. De VVV-bonnen gingen naar Remco Poppen en Corina Wittenaar. Sabrina van Hezel mocht zelfs een design prullenbak voor gescheiden afval in ontvangst nemen en winnaar Ton Jager ging met een nieuwe smartphone naar huis. Jager: “Vorig jaar kregen we een brief van de gemeente en ROVA of we wilden meedoen aan de proef. Het leek me wel leuk om inzicht te krijgen hoe ik omga met mijn restafval. Ook was ik al wel bewust bezig met het scheiden van mijn afval.” Wethouder Dogger benadrukte dat de gemeente het “afvalscheidingsgedrag” van de inwoners van Zwolle het liefst via motivatie- en stimuleringsmaatregelen wil beïnvloeden en liever niet door middel van allerlei verbodsmaatregelen. Binnenkort komt hij met een beleidsmemo aan de gemeenteraad, waarin niet alleen wordt aangegeven “hoe we de sprong naar de 100 kilo kunnen maken”, maar ook nieuw beleid om verdere stappen te kunnen zetten in het terugdringen van de hoeveelheid afval die we met z’n allen dagelijks produceren: “Zwolle wil in deze regio koploper worden.”