Zwolle – Een paar weken geleden stond er een bericht op Twitter dat er in Stadshagen honingbijen in nood waren. Uit dit bericht was op te maken dat de agrarische buurman van de imker voor overlast zorgde.
De buurman, die op grond van de gemeente mais verbouwt, gebruikt namelijk een aantal malen per jaar een bestrijdingsmiddel met daarin glyfosaat. Het gebruik van dit middel in de wijk zorgt daarbij voor overlast.
Het is bekend dat dit middel niet direct dodelijk is voor insecten maar wel indirecte gevolgen heeft. Zo leest het CDA in het AD: ‘Honingbijen die worden blootgesteld aan de veelgebruikte onkruidverdelger glyfosaat gaan sneller dood aan infecties. Glyfosaat op zich dood de bijen niet. Pas als jonge werksterbijen naast het bestrijdingsmiddel ook een ziekmakende bacterie krijgen, dan gaan de beestjes massaal dood: 90 procent legt binnen een week het loodje, tegen zo’n 50 procent als ze alleen de ziekmaker krijgen.’
Het CDA fractielid Arjan Spaans zegt hierover: “Landelijk deelt de Tweede Kamer de zorg over het gebruik van bestrijdingsmiddelen maar er is nog geen verbod van kracht m.b.t. het gebruik van glyfosaat. Aan de andere kant hebben wij in Zwolle een grote lokale maatschappelijke verantwoording. Als we kijken naar de problemen die we hebben op het gebied van klimaat en milieu, dan zijn we ons ook steeds bewuster van het belang van een goede verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied (de zogeheten biodiversiteit). Door het spuiten van glyfosaat op de gewassen verdwijnen met name de kleine insecten zoals die weer een belangrijk onderdeel zijn van een grotere keten.”
De imker heeft besloten om zijn bijenvolk af te gaan bouwen om deze uit Zwolle weg te halen. Deze stap baart het CDA Zwolle zorgen. Spaans: “Na een gesprek met de imker dhr Neuteboom, die al 7 jaar in de Tippe imkert, blijkt dat hij het in de loop der jaren steeds moeilijker heeft gekregen in de omgeving van Stadshagen. De imker geeft aan dat het evenwicht van populaties steeds meer uit balans raakt. Er is wel oog voor vergroening maar er blijven voor de bijen steeds minder voedzame bloemen, struiken en struikgewas (zoals rozebottels) over. De problematiek blijkt dan ook niet alleen bij het gebruik van glyfosaat te liggen maar gaat veel verder: er is behoefte aan een nog evenwichtiger groenbeleid ten gunste van de verbetering van de biodiversiteit.”
Het CDA Zwolle stelt dan ook vragen aan het college over dit onderwerp. Zo wil het CDA weten of het college het met ze eens is dat het gebruik van glyfosaat op verpachte gemeentegrond onwenselijk is. Daarnaast zou het CDA graag willen dat de gemeente in gesprek gaat met imkers, betrokken ambtenaren, ROVA en woordvoerders van de politieke partijen. Het doel daarvan is om standpunten en ideeën uit te wisselen voor meer diversiteit in ons groenbeleid.