Zwolle – De Gemeente Zwolle werkt nauw samen met hulpdiensten om de stad veilig te houden. De inzet van Burgernet speelt hierin een belangrijke rol. Sinds 2008 kunnen deelnemers zich aanmelden.
Op dit moment telt Burgernet landelijk ruim 1,6 miljoen deelnemers. Deze deelnemers leveren een actieve bijdrage aan de veiligheid in uw leefomgeving. De Gemeente Zwolle werkt nauw samen met hulpdiensten om de stad veilig te houden. De inzet van Burgernet speelt hierin een belangrijke rol. Sinds 2008 kunnen deelnemers zich aanmelden.
“Veiligheid is niet vanzelfsprekend,” vertelt burgemeester Henk Jan Meijer. “Veiligheid vraagt een continue inzet van onszelf, onze inwoners en partners. Hierin vervul ik verschillende rollen: aan de ene kant als burgervader. In deze rol sta ik burgers bij tijdens onveilige situaties. Aan de andere kant als contactpersoon voor onze partners. Ons doel is om de stad zo veilig mogelijk te houden. Het is noodzakelijk dat we elkaar goed kennen, effectief handelen en elkaar in geval van nood weten te vinden. Burgernet kan daarin een rol spelen.” Inwoners melden zich aan voor Burgernet of downloaden de BurgernetApp. Hierdoor kunt u zelf een bijdrage leveren aan de veiligheid in eigen leef- of werkomgeving. Denk hierbij aan het traceren van een gestolen voertuig of het opsporen van een verdacht persoon. “Misschien was u wel (onbewust) getuige van een incident,” vervolgt Henk Jan Meijer. “Schroom weerhoudt mensen ervan om uit zichzelf naar de politie te stappen. Een Burgernetactie met daarin een getuigenoproep kan net het duwtje in de rug zijn dat u nodig heeft om u te melden.”
Gemeente en politie werken dagelijks aan uw veiligheid. Hierbij kunnen zij de hulp van buurtbewoners goed gebruiken. Door gebruik van Burgernet draagt u bij aan een veilige buurt. De meldkamers van de politie versturen Burgernetacties. Dit kunnen spraak- of tekstberichten zijn. De politie verzoekt u in een bericht uit te kijken naar een vermist persoon. Of misschien was u wel getuige van een winkeldiefstal? U ontvangt in zo’n geval een berichtje met de locatie van het voorval en de omschrijving van de verdachte persoon. De app biedt de mogelijkheid om direct via een druk op de knop telefonisch contact op te nemen met de politie. Meldde u zich bij Burgernet aan met spraak- of tekstbericht? Het bericht vermeldt in dat geval het telefoonnummer waarmee u contact kunt opnemen. Een Burgernetactie duurt gemiddeld een uur. Hierna ontvangt u een afloopbericht. Dat houdt niet in dat een Burgernetactie is opgelost. De ervaring leert dat de effectiviteit van een Burgernetactie na een uur afneemt. De politie houdt zich uiteraard nog steeds met het incident bezig.
Burgemeester Henk Jan Meijer: “Ik roep iedereen op om Burgernetdeelnemer te worden. Onze hulpverleners kunnen niet alles tegelijk aanpakken en moeten prioriteiten stellen. We willen blijven werken aan een veilig Zwolle, maar daarbij is uw hulp onmisbaar. Want: een veilig Zwolle bereik je met elkaar.” Download de BurgernetApp of meld u aan via www.burgernet.nl/aanmelden. Als u ook uw e-mailadres achterlaat, krijgt u ook berichten over succesvolle Burgernetacties en preventieve berichten. In deze preventieve berichten ontvangt u informatie als er bijvoorbeeld in inbraakgolf in uw wijk plaatsvindt.