Zwolle – Het gaat goed met Landstede Groep, blijkt uit het Jaarverslag 2018. Zowel op het gebied van de financiën als van de onderwijskwaliteit zit Landstede Groep in de lift.
Door de goede resultaten zijn de beoordelingen van de Inspectie van het Onderwijs niet alleen een stuk beter; het financiële toezicht dat in 2012 werd ingesteld is in december 2018 opgeheven. Het jaar kenmerkte zich verder door topnoteringen in diverse keuzegidsen voor zowel mbo als voortgezet onderwijs. Ook is een nieuwe Strategienota geformuleerd, met een heldere blik op de toekomst.
‘Het jaar 2018 was een veelbelovend en succesvol jaar met veel goede stappen op belangrijke beleidsgebieden en duidelijke ontwikkellijnen voor 2019 en daarna’, zegt voorzitter Theo Rietkerk van het College van Bestuur. Binnen zowel het mbo als het voortgezet onderwijs zijn de financiële resultaten prima en er is wederom verbetering geboekt op de financiële kengetallen; rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit.
Landstede Groep presteert uitstekend. Dat constateerde ook de Inspectie van het Onderwijs: zowel op financieel gebied als wat betreft onderwijskwaliteit zit Landstede Groep in de lift. Het College van Bestuur is trots op de resultaten en op de medewerkers die dit gezamenlijk tot stand hebben gebracht. ‘Het is mooi om te zien hoe onze inspanningen van de afgelopen jaren hun vruchten afwerpen. Dat ook de onderwijsinspectie ziet dat de kwaliteit van ons onderwijs hoog is, is voor ons de kers op de taart. Studenten en leerlingen worden bij ons echt gezien. Naast leren in aan en van de praktijk, bieden de scholen van Landstede Groep met kleinschalige schoolgebouwen in de buurt, persoonlijke aandacht en leren op maat. Iedereen kan bij Landstede Groep terecht.’
In 2018 werkte Landstede Groep verder aan de Ontwikkelagenda ‘Samen Verder’. Dat heeft niet alleen geleid tot het verhogen van de onderwijskwaliteit en het versterken van de financiële situatie, maar ook twee andere doelen zijn geconcretiseerd. De organisatiestructuur is duidelijker neergezet en minder complex. Daarnaast is een cultuur gecreëerd van permanente verbetering. De serviceorganisatie en de bestuursdienst zijn heringericht en de ondersteunende diensten zijn verbeterd, evenals de interne besluitvormingstrajecten. Dit heeft geleid tot een helder besluitvormingsproces.
Landstede MBO, mbo Menso Alting en StartCollege werden in 2018 door deskundigen en studenten uitgeroepen tot zevende mbo-school van Nederland en beste mbo-school van Overijssel, blijkt uit de Keuzegids Mbo. Landstede heeft topopleidingen in de categorie Sport & Bewegen, Agroproductie, ICT Beheer en –Ontwikkeling, Recreatie en Toerisme, Schoonheidsverzorging, Luchtvaart, Voertuigentechniek en Ruimtelijke Vormgeving en Podiumtechniek. Het Ichthus College in Kampen, het Agnieten College in Nieuwleusen en het Meander College in Zwolle behoren tot de top 5 van de beste scholen van Overijssel. Dat bleek uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier Weekblad, waarin vmbo-, havo- en vwo-scholen worden beoordeeld op feiten als examencijfers en het aantal zittenblijvers. De Vakroute van het Ichthus College en vmbo-tl van het Agnieten College in Nieuwleusen kregen zelfs de kwaliteit ‘Superschool’.
In 2018 is samen met de stakeholders hard gewerkt aan de Strategienota 2019-2022. Onder de titel Ruimte, Relatie & Rekenschap zijn daarin vijf strategische beloften omschreven. Het betreft ambities op het gebied van het bieden van persoonlijk onderwijs, investeren in medewerkers, aandacht voor zinnige vorming, het leggen van krachtige verbindingen in de regio en innoveren en excelleren. Landstede Groep gaat daarbij uit van de missie ‘waarde(n)vol leren, leven en werken’, bepaald door de waarden: ontwikkeling, ontmoeting, persoonsvorming, betrokkenheid en het verleggen van grenzen. ‘Het betreft een verhaal dat echt van binnenuit komt’, zeggen bestuurders Theo Rietkerk en Theo Bekker. ‘Met toekomstvisie ontwikkelen, continu verbeteren en betrokken zijn bij mensen: dat kenmerkte Landstede Groep in 2018 en daar gaan we ook in de toekomst voor. We spelen in op de samenleving van vandaag en bouwen mee aan de maatschappij van morgen door het opleiden van jonge, lerende mensen. We doen dit op een innovatieve wijze en in wisselwerking met instellingen en bedrijven.’
Onder het bestuur van Landstede Groep vallen 150 mbo-opleidingen en 56 leerwegen in het voortgezet onderwijs in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Totaal volgen op 44 kleinschalige locaties in Overijssel, Gelderland en Flevoland ruim 11.000 studenten een mbo-opleiding en bijna 14.000 leerlingen voortgezet onderwijs. Het mbo wordt aangeboden door Landstede MBO in Dronten, Harderwijk, Kampen, Lelystad, Raalte en Zwolle en door MBO Menso Alting in Zwolle. Het voortgezet onderwijs wordt aangeboden bij het Ichthus College in Dronten en Kampen, het Morgen College en Oriënt in Harderwijk, Oriënt in Zeewolde, het Agnieten College in Nieuwleusen, Wezep en Zwartsluis, het Vechtdal College in Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen en TalentStad, het Carolus Clusius College, het Thomas a Kempis College, het Meander College, JenaXL en het Centre for Sports & Education in Zwolle. Hierbij wordt actief verbinding gelegd en een brug geslagen tussen onderwijs, de omgeving en de samenleving.