Zwolle – Op de verjaardag van Koning Willem I op 24 augustus 1819 is de nieuwe waterweg tussen rivier de IJssel en de stadsgracht van Zwolle officieel geopend.
Op de gedenksteen bij de oude Katerveersluis in Spoolde staat vermeld dat “zijne excellentie Berend Hendrik Bentinck tot Buckhorst, Goeverneur van Overijssel” niet alleen de nieuwe doorvaart plechtig opende, maar enkele maanden eerder ook de eerste steen van de sluis had gelegd. Koning Willem I was dan wel niet aanwezig bij deze plechtigheden, maar volgens de gedenksteen had hij wel het “bevel” gegeven tot de bouw en werd het nieuwe kanaal naar hem vernoemd: de Willemsvaart.
Het stadsbestuur van Zwolle had al eeuwenlang geijverd voor een waterverbinding met de IJssel, maar kreeg steeds nul op het rekest tot het moment dat de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden in 1795 werd bezet door de Franse troepen van keizer Napoleon. In 1806 benoemde hij zijn broer Lodewijk tot de eerste koning van Holland. Koning Lodewijk Bonaparte kreeg sympathie voor de Nederlanders en zette zich in voor noodzakelijke verbeteringen op het gebied van landbouw, hygiëne, handel, dijkbouw en waterwegen. De Zwolse stadsbestuurders waren er als de kippen bij en kregen van Koning Lodewijk in 1809 toestemming voor het bouwen van een kanaal tussen de IJssel en binnenstad van Zwolle. Er werd direct met de graafwerkzaamheden begonnen, maar in 1810 lijfde keizer Napoleon Hollend in bij zijn keizerrijk en trad Lodewijk af als koning van zijn geliefde Holland. Het werk aan het kanaal kwam stil te liggen en het duurde tot 1818 voordat de graafwerkzaamheden werden hervat.
Eigenlijk had het nieuwe kanaal beter de Koning Lodewijkvaart genoemd kunnen worden, maar dat was na het vertrek van de Fransen in 1813 niet meer mogelijk. Nederland begon aan de opbouw van een eigen koninkrijk met een monarch uit het Huis van Oranje. Het is aanstaande zaterdag precies 200 jaar geleden dat de Willemsvaart werd geopend en daarom heeft de Zwolse theatergroep De Jonge Honden samen met Theater Gajes uit Deventer een spectaculaire theatervoorstelling gemaakt onder de titel VERZAND, die deze week van 20 tot en met 24 augustus gespeeld wordt in Gerrits Achtertuin achter het Gerrit Rietveld-kantoor van gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen, Willemsvaart 21. Dinsdagavond vond bij invallende avond in de open lucht de première plaats.
De schijnwerpers richten zich niet op de naamgever van de Willemsvaart, maar op Koning Lodewijk. Dat geschiedenis niet saai hoeft te zijn bewijzen de theatermakers van de Jonge Honden en Gaies met VERZAND. In de grote zandkuil in Gerrits Achtertuin komen de toeschouwers zintuigen tekort. Van alle kanten wordt het publiek een uur lang in een hoog tempo meegesleurd in de opkomst en afgang van Koning Lodewijk Napoleon. Een dramatische verhaal vol verrassende wendingen. Ruig en onvoorspelbaar met aan het eind een spetterend slotakkoord.