Zwolle – Isala is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar academisch opgeleide verpleegkundigen aan de slag kunnen als “Verpleegkundig onderzoeker”.
Daarmee zet Isala deze nieuwe functie op de kaart. In deze baan combineren verpleegkundigen onderzoek met taken in de zorg. Voordeel: de kwaliteit van zorg verbetert en het is positief voor de ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep.
Isala telt steeds meer verpleegkundigen die academisch zijn opgeleid. Rutger Trimbos, manager Isala Academie: ‘Deze verpleegkundigen zijn opgeleid om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, maar in de praktijk werd dat te weinig gedaan. Jammer en een gemiste kans vonden wij. Om meer gebruik te maken van deze academische capaciteiten in ons ziekenhuis, hebben wij twee jaar geleden drie verplegingswetenschappers gevraagd op centraal niveau te starten met verpleegkundig onderzoek en Evidence Based Practice (EBP).
Daarnaast kregen zij de opdracht om een plan te maken om academisch verpleegkundigen positie te geven in Isala. En daaruit kwam de functie van verpleegkundig onderzoeker.’ De eerste vier verpleegkundig onderzoekers zijn inmiddels bij verschillende specialismen begonnen. Rutger: ‘Zij doen wetenschappelijk onderzoek en vertalen de resultaten naar de praktijk. Inspiratie voor het onderzoek halen zij uit hun zorgtaken.’
Tot nu toe waren de doorgroeimogelijkheden voor academisch verpleegkundigen bij Isala beperkt. Rutger: ‘Zij kozen daarom voor management- of beleidsfuncties, bleven in de zorg werken of zochten buiten Isala een baan. Terwijl veel van deze medewerkers de combinatie van praktijk en het doen van onderzoek juist aantrekkelijk vinden. Dankzij deze nieuwe functie is Isala – verwacht ik – een interessantere werkgever. Maar net zo belangrijk is dat onze patiënten gaan merken dat de kwaliteit van zorg verbetert.’
Isala stimuleert al haar verpleegkundig onderzoekers en academisch verpleegkundigen om wetenschappelijke output met elkaar te delen. Bijvoorbeeld tijdens diverse netwerkbijeenkomsten en de jaarlijkse Isala Wetenschapsavond waar iedereen ideeën en kennis met elkaar kan uitwisselen. Komend jaar sluiten zij bovendien aan bij de reeds bestaande masterclass voor medisch specialisten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.