Zwolle – Sinds juni dit jaar trekt theatervoorstelling OSSO – zonder (t)huis, van het Zwolse Meraki Theaterproducties , door heel het land. Deze beeldende theatervoorstelling wordt gespeeld door (voormalig) dak- en thuisloze jongeren.
De toeschouwer ervaart hoe het is om te (over)leven op straat en in de nachtopvang. Naast de grote persaandacht van landelijke radiozenders, de NOS en regionale media bleef de voorstelling ook niet onopgemerkt bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie van VWS en Meraki Theaterproducties hebben gezamenlijk de wens uitgesproken om de voorstelling te verfilmen. De verfilming kan door gemeenten worden ingezet bij de praktische uitvoering van het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren 2019 – 2021 van VWS. Eind november is de voorstelling verfilmd in poppodium Hedon in Zwolle.
In de film en de voorstelling spelen (voormalig) dak- en thuisloze jongeren Ikbal Berber, Wouter Gardebroek, Akshay Harkisoen en Bastiaan de Mos. Op 11 november werd de laatste openbare voorstelling van OSSO gespeeld in de uitverkochte schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Hiermee kwam een einde aan een uitgebreide tour door het hele land met voorstellingen in diverse theaters en op verschillende scholen. “Wij zijn enorm trots op de aandacht die OSSO en hiermee de 9.400 dak- en thuisloze jongeren in Nederland hebben gekregen. Nog trotser zijn wij op de samenwerking met het ministerie van VWS waarmee de voorstelling kan blijven bijdragen aan het terugdringen van het aantal dak- en thuisloze jongeren”, aldus regisseuse Elise Doll.
De problematiek rondom dak- en thuisloze jongeren en de bestrijding hiervan, staat hoog op de prioriteitenlijst van het ministerie van VWS. “In een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven of noodgedwongen steeds op wisselende plekken moeten verblijven”, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis. Met die ambitie lanceerde de staatssecretaris eerder dit jaar het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren. De inspanningen moeten ertoe leiden dat alle ruim 9000 dak- en thuisloze jongeren (tussen de 18 en 27 jaar) de komende jaren geholpen worden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen thuis.
Veertien gemeenten gaan er voor het eind van 2021 voor zorgen dat elke (potentiële) dak- en thuisloze jongere de hulp en ondersteuning krijgt die zij nodig hebben. In deze ‘pilotgemeenten’ worden alle acties uit het Actieprogramma direct in de dagelijkse praktijk toegepast. De verfilming van OSSO wordt ingezet door de pilotgemeenten in de uitvoering van het Actieprogramma.