Zwolle – Gerdien Rots van de ChristenUnie vatte het maandagavond tijdens het debat van de gemeenteraad over de veiligheidssituatie in de stad nog eens samen: “Zwolse wijken zijn de afgelopen periode geconfronteerd met 5 schietincidenten, waarvan 1 met dodelijke afloop en 4 handgranaten, waarvan er 2 zijn ontploft.”
Voorafgaand aan het debat richtte Bob Kooistra, eigenaar van café Bruut zich tot de gemeenteraad. De terreurdreiging met de 4 handgranaten was volgens hem tegen hemzelf en zijn familie gericht: “Als slachtoffer heb ik een stukje steun gemist van de gemeente.” Raadslid Leo Elfers van het CDA leek het niet raadzaam om commentaar te geven op Kooistra, omdat er dinsdag een rechtszitting over deze kwestie plaats vindt tussen Kooistra en de gemeente.
“Criminaliteit in onze stad moet een halt worden toegeroepen. Voorkomen moet worden dat criminaliteit verankert in onze stad.” Alle fracties van de gemeenteraad willen dat Zwolle weer een veilige stad wordt, waar Zwollenaren zich veilig voelen. Thom van Campen van de VVD: “Er lijkt een vete in de onderwereld van onze stad in onze straten te worden uitgevochten.” Meerdere fracties vermoeden een strijd tussen rivaliserende drugsbendes. Volgens Brammert Geerling gaat het niet meer alleen om incidenten, maar lijkt er een patroon te ontstaan.
Alle woordvoerders van de politieke partijen willen de criminaliteit in de stad aanpakken. Silvia Bruggenkamp van Swollwacht: “Het is een ingewikkeld probleem en er zijn geen eenvoudige oplossingen.” Het opsporen en vervolgen van de daders is belangrijk, maar er is volgens de woordvoerders meer nodig. Arjan Spaans van het CDA vroeg zich af of “we de ondergrondse stromen en ondermijning wel voldoende in beeld hebben” en PvdA-er Youcef Ben Ali stelde nadrukkelijk dat er een probleem is “met onze informatiepositie”. Volgens hem hebben overheidsdiensten niet altijd voldoende zicht op de criminele onderwereld en delen hun informatie soms niet met elkaar. Volgens Ben Ali weten wijkagenten en jongerenwerkers vaak wel wat er speelt in de wijken. Gerdien Rots: “Burgers hebben soms waardevolle informatie en we moeten het hen makkelijk maken dit veilig te kunnen melden.”
Iedereen sprak zijn waardering uit naar de burgemeester, politie en openbaar ministerie die hard werken aan de bestrijding van de misdaad in de stad. Burgemeester Peter Snijders: “We zijn er nog niet, maar we gaan dit aanpakken en oplossen en zijn daar volop mee bezig.” Inmiddels zijn er al enkele verdachten opgepakt. Verschillende overheidsdiensten zoals de FIOD, gemeente, kadaster en belastingdienst werken samen om de ondermijning van de bovenwereld door de onderwereld in kaart te brengen. Zwolle doet mee aan een landelijke City Deal voor onderzoek naar ondermijnende criminaliteit om zicht te krijgen op vastgoedfraude, drugscriminaliteit e.d. Volgens de burgemeester wordt er in onze wijken goed samengewerkt en “zijn de lijntjes kort.” Voorlichting op scholen, in wijkcentra en jeugdhonken is volgens hem belangrijk om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad op gaan.