Zwolle – De rechtbank Overijssel heeft acht personen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en/of in vuurwapens.
De 52-jarige hoofdverdachte in het onderzoek ‘Macan’ is op oudjaarsavond 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Zwolle. Hij had mogelijk een centralere rol in de illegale handel, waar de acht andere verdachten een kleiner aandeel in hadden. Zij zijn veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen, soms in combinatie met een taakstraf
In september 2017 startten de opsporingsdiensten het zogenoemde onderzoek Macan. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de inmiddels overleden hoofdverdachte uit Zwolle. De man werd verdacht van de handel in verdovende middelen en/of geneesmiddelen, en in vuurwapens. Tijdens het onderzoek zijn telefoongesprekken afgeluisterd, beelden opgenomen, en is afluisterapparatuur geplaatst in de woning van de hoofdverdachte. Op basis van informatie uit dat onderzoek zijn verschillende verdachten opgepakt die contact hadden met de hoofdverdachte, onder wie de acht personen uit Zwolle, IJsselmuiden, Deventer, Amersfoort en Westervoort.
Eerder al, op de zitting van 18 juni 2020, heeft de rechtbank het Openbaar Ministerie in de zaak van de hoofdverdachte niet-ontvankelijk verklaard. Omdat deze zaak al was aangebracht bij de rechtbank voordat de man overleed moest de rechtbank uitspraak doen in de zaak. Die uitspraak is dus dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is.
Ernstige inbreuk op de rechtsorde
De acht verdachten waren, elk in hun eigen rol, betrokken bij handel en/of het voorhanden hebben van drugs en/of geneesmiddelen en/of de handel of het voorhanden hebben van (vuur-)wapens. De rechtbank neemt het hen kwalijk dat zij een ernstige inbreuk hebben gemaakt op de rechtsorde. Nederland kent in de afgelopen jaren een toename van vuurwapengeweld, onder andere in de vorm van liquidaties in het criminele circuit. Het in omloop brengen en houden van vuurwapens zonder zich te bekommeren om de mogelijke gevolgen is bijzonder ernstig. Dat geldt ook voor de handel in drugs. Het gebruik van die middelen schaadt niet alleen de volksgezondheid, het bevordert ook het plegen van vermogensdelicten door gebruikers.
De rechtbank legt de volgende straffen op:
34-jarige man uit Amersfoort – 4 maanden gevangenisstraf voor het voorhanden hebben en het overdragen van een semi-automatisch vuurwapen.
34-jarige man uit IJsselmuiden – 365 dagen gevangenisstraf, waarvan 201 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur voor de handel in drugs.
48-jarige man uit Deventer – gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 77 dagen voorwaardelijk voor het handelen in drugs en vuurwapens.
23-jarige vrouw uit Zwolle – een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van 240 uur voor de handel in verdovende middelen en geneesmiddelen.
58-jarige man uit Zwolle – gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 32 dagen voorwaardelijk voor het voorhanden hebben en het overdragen van een vuurwapen.
29-jarige man uit Zwolle – een gevangenisstraf van 14 dagen voor bezit van een behoorlijke hoeveelheid munitie.
31-jarige man uit Zwolle – 180 dagen gevangenisstraf waarvan 162 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur voor het voorhanden hebben van een vuurwapen.
72-jarige man uit Westervoort – een gevangenisstraf van 3 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk voor het bezit en het overdragen van een vuurwapen.
Het onderzoek Macan kent nog zeven andere verdachten. Het is nog niet duidelijk wanneer deze zaken verder gaan.
Bron:Rechtspraak