Proef luierinzameling verloopt succesvol

Zwolle – De eenjarige proef met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal is succesvol verlopen. Er is ongeveer 345 ton luiermaterialen opgehaald – ruim 90% van de doelstelling is daarmee gehaald. Verantwoordelijk wethouder Gerard van Dooremolen: “Ik vind het fantastisch dat zoveel mensen hebben meegedaan. Het maakt duidelijk dat veel Zwolse jonge ouders heel milieubewust zijn. Mijn complimenten!”

 

Wethouder van Dooremolen leest voor

Het college van B&W neemt na de beoordeling van de opgedane ervaringen een besluit om al dan niet definitief door te gaan met de gescheiden inzameling. Tot die tijd wordt de gescheiden inzameling gecontinueerd en wordt iedereen aangemoedigd hieraan mee te (blijven) doen.

 Sinds september 2007 kunnen alle inwoners van Zwolle meedoen met de proef van gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal. Het materiaal kan in speciale zakken worden aangeboden bij 50 verschillende kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Om de proef onder de aandacht te brengen is het afgelopen jaar elk kwartaal een prijsvraag uitgeschreven: wie raad het juiste gewicht van de ingezamelde materialen? De proef is feestelijk afgesloten bij kinderdagverblijf Flex met het uitreiken van een verzorgingscheque ter waarde van € 150 aan de prijswinnaars van de laatste prijsvraag. Bij die gelegenheid las wethouder Gerard Van Dooremolen de kinderen van het kinderdagverblijf voor uit het boek ´Op het potje kleine Huppel´ van Aline de Pétigny.  

Het incontinentiemateriaal wordt gerecycled bij Orgaworld uit Lelystad. Orgaworld mengt het luierafval met gft-afval om dit te vergisten. De luiers worden versnipperd en komen in een zuurstofloze omgeving waar er met behulp van bacteriën biogas vrijkomt. Dit gas wordt gebruikt voor het opwekken van groene stroom. De luiers worden daarna verder afgebroken en vervolgens als compost gebruikt in de land- en tuinbouw. Het plastic van de luiers wordt na het vergisten uit het compost gezeefd en vervolgens als restproduct verbrand. De energie en warmte die hierbij vrijkomt levert elektriciteit en stadswarmte op. Meer informatie over de proef met de gescheiden inzameling van luiers en ander incontinentiemateriaal staat op www.afvalzwolle.nl.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Proef luierinzameling verloopt succesvol”

  1. man man man, luiers inzamelen, voor het milieu!!! op iedere kindercreche liggen kilometers plastic zakken om die luiers in te doen. lekker goed voor het milieu.

Reacties zijn gesloten.