Zwolle – Beleidsmakers, managers, bestuurders en ambtenaren zijn niet altijd populair bij mensen die nauwelijks rond kunnen komen en elke dag opnieuw moeten knokken tegen armoede en vooroordelen.
De acteurs en theatermakers van de Joseph Wresinski Cultuurstichting weten hoe het is om te leven in situaties die kwetsbaar maken. Ze worden daarom door beleidsmakers ‘ervaringsdeskundigen’ genoemd. Ze hebben samen een nieuwe theatervoorstelling gemaakt met als titel “Zie de Mens”. Zwolle is hun thuisbasis.
Donderdag 24 september een try-out en vrijdag 25 september de première in het Wresinski Theater, Floresstraat 21 te Zwolle. Vanwege de coronamaatregelen is reserveren verplicht: https://www.wresinskicultuur.nl/zie-de-mens/. Ook zaterdag 26 september nog een voorstelling in Zwolle en daarna gaat het theatergezelschap op tournee door heel Nederland. Elke dag aanvang om 20.00 uur en ontvangst al vanaf 19.15 uur. Er wordt geen entree geheven en na afloop kan een vrije gift worden gedoneerd.
De voorstelling is corona proof. Elke acteur heeft zijn eigen mini-podium met veel tussenruimte tot de andere podia. Het publiek zit op stoelen tussen de podia op ruime afstand van elkaar. Een opstelling uit nood geboren, maar geeft wel een bijzondere theaterervaring. In de voorstelling mensen met ieder een eigen verhaal en de wijze waarop de instanties in onze verzorgings- en participatiemaatschappij met hen omgaan. De confrontatie met de regels en het wantrouwen van de overheid. Mensen moeten tegenwoordig vooral op eigen kracht en met eigen middelen ‘zelfredzaam’ worden. Iemand die een sanctie krijgt en op zijn uitkering wordt gekort: “Wat denken ze nou? Dat ze me zelfredzaam kunnen maken door m’n strot dicht te knijpen?”
Deze mensen krijgen vaak te maken met goedbedoelde liefdadigheid. De voedselbanken hebben het nog nooit zo druk gehad, maar “liefdadigheid is armoede-onderhoud”, waarbij de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt. Of zoals Nelson Mandela het zei: “Armoede is geen zaak van liefdadigheid. Armoede is een zaak van rechtvaardigheid.” Ondanks het zware onderwerp is het een prachtige theatervoorstelling met acteurs die vol overgave spelen. Soms scènes uit hun eigen leven. De belichting springt van de ene naar de andere speler. Toeschouwers zitten er middenin en draaien op hun stoelen om alles goed te kunnen volgen. Wonderschone muziek geeft lichtheid aan de soms harde leefwereld die op de theatervloer tot verbeelding wordt gebracht.
Eén van de acteurs had een bijstandsuitkering en moest in ruil daarvoor van de gemeenteambtenaar een tegenprestatie leveren. De acteur: “Ik lever al een tegenprestatie als acteur bij theatervoorstellingen.” De ambtenaar tegen zijn client: “Toneel is geen tegenprestatie, maar een hobby en heeft geen meerwaarde voor de maatschappij” en de client moest vrijwilligerswerk doen bij een kinderboerderij en de konijnenhokken schoonmaken. De theatermakers en spelers van Theater Wresinski willen gezien en gehoord worden en hun levensverhalen vertellen. Ze hebben zelf eigenhandig hun podium gebouwd: “Theater is het recht om te zijn wie je bent.” Arme mensen hebben ook recht op cultuur. Daarom de voorstelling “Zie de Mens” in de tot theaterzaal omgebouwde voormalige Philips fabriekshal.