Zwolle – Extra handen zijn momenteel zeer welkom op de intensive care van Isala. Van verpleegkundigen, maar ook artsen. Vakgroepen kregen daarom de vraag wie zij konden missen om bij te springen op de corona-IC.
Gynaecoloog Vincent Jongen wilde graag een bijdrage leveren. Hij heeft zijn inwerkperiode als arts-assistent op de corona-IC er inmiddels op zitten. “Dit interview moet niet over mij gaan,” begint Vincent Jongen, die ook voorzitter is van de vakgroep gynaecologie.
“Dit verhaal moet vooral gaan over al die verpleegkundigen, intensivisten en anesthesiologen die al zo lang deze zware zorg leveren. Zij verdienen onze waardering en ons respect. Dat is ook de reden waarom ik me heb aangemeld. Ik ben alleen maar dankbaar dat ik een kleine rol van betekenis kan spelen.”
De druk op de IC is al maandenlang torenhoog. Mensen die tijdens deze tweede coronagolf uiteindelijk toch op de IC belanden, zijn zieker en liggen vaak langer op deze afdeling. Ook nu mensen gevaccineerd worden, is de verwachting dat corona voorlopig nog niet weg is. Om goed voorbereid te zijn op toekomstige uitbraken, is het idee ontstaan om een flexibele schil van dokters en arts-assistenten op te bouwen. Artsen die als het moet alles uit hun handen kunnen laten vallen om op de corona-IC mee te draaien.
Vincent: “Het bleek binnen onze vakgroep niet haalbaar om ervaren arts-assistenten vrij te spelen, die zijn allemaal nodig op de verloskamers en afdeling. Maar we konden wel een of twee gynaecologen beschikbaar stellen. Met mijn ervaring als tropenarts lag het voor de hand dat dit iets voor mij zou zijn. Ik ben blij dat ik die kans ook heb gekregen. Wat ik vooral heel belangrijk vond, was dat ik echt van toegevoegde waarde zou zijn. Hoe interessant het ook is een kijkje bij een andere afdeling in de keuken te krijgen, ik wil niet de medisch toerist uithangen.”
Dat betekende wel dat Vincent – al vele jaren werkzaam als specialist – zich weer moest schikken in de rol van een onervaren arts-assistent. “Dat was even wennen, maar ik had er helemaal geen problemen mee. Ik plooi mij graag naar wat er van mij gevraagd wordt. Je moet daar niet gaan rondlopen als eigenwijze specialist die het allemaal wel weet. Dan draag je niets bij.”
Vincent liep een aantal weken mee op de corona-IC met een ervaren arts-assistent en onder supervisie van een intensivist en anesthesioloog. “Heel inspirerend om te zien hoe goed het samenspel van deze zorgverleners en specialisten is.”
“Van de verhalen die ik had gehoord wist ik een beetje wat ik kon verwachten. Alsnog was ik diep onder de indruk van wat ik daar heb gezien in die paar weken. Hele zieke mensen die aan de beademing moeten. Mensen die bang zijn om dood te gaan en afscheid nemen van hun dierbaren, omdat er inderdaad een reële kans is dat ze niet wakker worden. Patiënten die wekenlang aan de beademing liggen, bij wie de schade ontzettend groot is. En dan alle zorgverleners van die afdeling die ondanks alles onvermoeibaar doorgaan. Heel knap. Ik heb in mijn jaren als arts genoeg meegemaakt maar dit raakte mij enorm.”
Voorlopig draait Vincent af en toe een dienst mee op de corona-IC, bovenop zijn uren als gynaecoloog. “Dat moet natuurlijk wel, de vaardigheden die ik heb opgedaan moet ik onderhouden. En dan is de vraag wat de Britse variant van het virus voor ons gaat betekenen. Als die tot explosie komt, verwacht ik wel dat ik veel op de corona-IC te vinden zal zijn. Laten we hopen dat ik niet nodig zal zijn.”
Meer verhalen over samenwerking in coronazorg? Lees hier over de bundeling van krachten tussen revalidatiecentrum IJsselheem en Isala.
Bron: Isala