Zwolle – Zwolle wil in 2050 een energieneutrale, klimaatadaptieve en circulaire stad zijn en flink bijdragen aan het behalen van Europese en landelijke duurzaamheidsdoelen.
Eén van de mogelijkheden om de stad ‘groener’ te maken is het verduurzamen van evenementen. Onder meer door het gebruik van plastic tegen te gaan en zoveel mogelijk gebruik te maken van groene energievoorziening. Het doorvoeren van deze maatregelen vraagt van de evenementenbranche een behoorlijke inspanning. Daarom heeft de gemeente besloten de organisatoren zo goed mogelijk te begeleiden en te ondersteunen in het proces naar verduurzaming. Om de nieuwe regels te kunnen doorvoeren wordt de beleidsregel Evenementen in de open lucht aangepast.
Alternatieven voor plastic en diesel
Vanaf juli dit jaar gaat er een aantal nieuwe landelijke en Europese verduurzamingsmaatregelen gelden. Zo moeten producenten onder meer op zoek naar duurzame alternatieven voor plastic bekertjes, bordjes en bestek. Ook komt er statiegeld op kleine plastic flesjes voor water en frisdrank. De gemeente sluit hierbij aan en stelt een verbod in voor éénmalig plastic tijdens evenementen. Aanvullend hierop vraagt de gemeente de evenementenorganisatoren, zoveel mogelijk gebruik te maken van groene energie en mobiele accu’s voor de energievoorziening. Ook vraagt de gemeente een duurzaamheidsplan aan te leveren bij de aanvraag van de vergunning voor een evenement.
Optimale begeleiding branche
De evenementenbranche heeft het door de coronacrisis erg zwaar. Er is vanuit de gemeente veel begrip voor de onzekere situatie waarin veel Zwolse organisatoren zich bevinden. Ondanks dat vindt de gemeente het belangrijk toch concrete stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid bij evenementen. We willen er als vitale, veerkrachtige en duurzame stad klaar voor zijn als evenementen weer kunnen worden georganiseerd. De regels die vanaf juli gaan gelden, hebben direct gevolgen voor de Zwolse evenementenorganisatoren. Daarom wil de gemeente de branche maximaal ondersteunen in het doorvoeren ervan. Er is hen begeleiding en ondersteuning aangeboden in de vorm van meerdere informatiebijeenkomsten en webinars. Ook kunnen de organisatoren gratis advies krijgen via de helpdesk van Green Events.
‘Blij met groenere evenementen’
Wethouder Evenementen, Monique Schuttenbeld: ‘Ik vind het een hele belangrijke stap die we nu zetten: ‘groenere’ evenementen in Zwolle. Dit past bij de duurzame stad die we als Zwolle willen zijn. Dan zijn straks gelukkig al die flesjes en bordjes die je na een evenement in grote hoeveelheid op de grond ziet liggen verleden tijd. Ik heb veel waardering voor de branche die er hard aan werkt om dit alles voor elkaar te krijgen. En ik kijk ernaar uit om straks, wanneer het weer mag, te kunnen genieten van alle mooie Zwolse evenementen.’