Zwolle – Lokale en landelijke ontwikkelingen in de kinderopvang vragen om een nieuw inzicht in de Zwolse situatie. Daarom heeft de gemeente dit jaar twee onderzoeken gedaan. Een naar het aanbod, gebruik, de ervaring en wensen van ouders voor de kinderopvang in Zwolle. Daarnaast is onderzocht welke plek opvoedingsondersteuning heeft in de kinderopvang. Wethouder Erik Dannenberg: “Kinderopvang is een belangrijke schakel in de doorgaande ontwikkelingslijn van kinderen. De gemeente heeft een rol in het ondersteunen van kinderopvangvoorzieningen en een wettelijke taak in het toezicht en de handhaving van de kwaliteit. Dankzij het onderzoek hebben we nu een goed beeld van de Zwolse situatie. Dat komt mede door de hoge response. Maar liefst 19 van de 22 kinderopvangorganisaties hebben meegewerkt aan het onderzoek!”
Het onderzoek laat zien dat er dit jaar een tekort was aan opvangplaatsen. De verwachting is dat deze tekorten tot 2014 zullen oplopen. Vraag en aanbod verschillen per wijk. Zo laten Berkum en Schelle een overschot aan opvangplaatsen zien, terwijl Stadshagen – met uitzondering van de buitenschools opvang – flinke wachtlijsten heeft. Door de sterke stijging van het aantal kinderen zal dit tekort de komende jaren toenemen. Binnenstad, Kamperpoort, Veerallee en Dieze-West laten ondanks het lage aantal kinderen tot 2014 een sterke toename zien van het aanbod van kinderopvang.
Wensen, ervaringen & opvoedingsondersteuning
Over het algemeen zijn ouders erg tevreden over de kinderopvang. De meeste ouders weten dat de kinderopvang hulp kan bieden bij vragen of zorgen over de ontwikkeling en opvoeding van hun kind. Vooral het signaleren van en adviseren over problemen in de ontwikkeling en het gedrag van hun kind door de kinderopvang wordt door ouders gewaardeerd. De drempel om opvoedingszaken te bespreken is voor veel ouders laag. Daarnaast zien ouders graag dat de kinderopvang de ontwikkeling van hun kind extra stimuleert, problemen aanpakt en hen informeert over de ontwikkeling en het gedrag van hun kind.
Vervolg
De onderzoeksresultaten dienen als input voor lokaal beleid. De gemeente gaat op korte termijn zoeken naar mogelijkheden om het tekort in Stadshagen op te lossen. De onderzoeksresultaten worden meegenomen in de ontwikkeling van maatschappelijke voorzieningen in Stadshagen op de lange termijn.
Nou jongens dat is heel moeilijk in een wijk waar ruimte zat is, maar de vergunningen niet gegeven worden…
Tjonge jonge wat een geneuzel weer dit!
Zet een noodlokaal bij de Kopakker en al die nieuwe scholen die nu een noodlokaal-complex hebben en weg is een deel van je probleem al. Maar nee, er moet zo nodig moeilijk gedaan worden als een bedrijf een kinderdagverblijf wil neerzetten!
moet er zeker eerst weer frivool op de fiets een werkbezoek worden gebarcht aan deze “opvang achterstandswijk” btegen de tijd dat het allemaal geregeld is hebben de eerste dreumessen hun propadeuse al in tuk.