Zwolse basisscholen krijgen nieuwe NME-gids met oesterzwammen en wormenhotel

Zwolle – Het aanbod voor Natuur en Milieu Educatie (NME) in Zwolle is weer deels vernieuwd. Om dit onder de aandacht te brengen heeft elke Zwolse basisschool een uniek cadeautje ontvangen met daarop een QR-code naar de herziene versie van de NME-gids.

De Werkschuit aan de Rijnlaan in de Aa-landen gaat dinsdag als eerste aan de slag met verschillende NME-activiteiten uit de nieuwe gids. Het thema is herfst. Leerlingen doen in groepjes diverse herfstactiviteiten. Zo wordt er een echt wormenhotel gemaakt, gaan leerlingen grondonderzoek doen en op zoek naar wormen, worden er bloembollen geplant en maken kinderen kunstwerken met schatten uit de natuur. Dit alles draagt bij aan het nog groener maken van het schoolplein van De Werkschuit.

De Werkschuit heeft Natuur en Milieu Educatie hoog in het vaandel staan. “Wij zijn een biologiePlus school. Dit houdt in dat we gebruik maken van de ruimte om ons heen en we ons niet laten beperken door de muren van ons klaslokaal; de wereld is ons klaslokaal”, legt Marlies Wassens, adjunct directeur van de Werkschuit uit. “Het is voor kinderen leuk en inspirerend om buiten bezig te zijn en al doende te leren. Je merkt echt dat kinderen tijdens deze activiteiten verrast raken en de leefomgeving nog meer gaan waarderen. Om het buiten leren nog leuker en beter te kunnen doen, willen wij een buitenleslokaal maken op de Werkschuit.”

Om het vernieuwde NME-aanbod onder de aandacht van de Zwolse basisscholen te brengen, ontvingen alle Zwolse basisscholen afgelopen week een oesterzwammen-growkit voor in de lerarenkamer. Een zeer circulair cadeau. De meeste mensen gooien het koffiedik bij het restafval, terwijl je er zoveel meer mee kunt doen. Koffiedik is namelijk erg geschikt om (eetbare) oesterzwammen mee op te kweken. Met de growkit wil de NME-makelaar van gemeente Zwolle de leraren laten ervaren hoe leuk en soms ook eenvoudig en lekker een NME-activiteit kan zijn.

Wat de growkit bijzonder maakt, is dat de emmer gemaakt is van restpartijen plastic emmers en de wrap om de emmer heen, is van gerecycled karton. De emmer is zorgvuldig samengesteld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de aflevering naar de scholen is duurzaam geregeld via een fietskoerier.

Het cadeau aan de scholen symboliseert voor de gemeente Zwolle het brede spectrum van Natuur en Milieu Educatie: natuur, recyclen, voeding, grondstoffen, verwonderen, zelf ontdekken en doen. De NME-makelaar wil met het cadeau de leraren inspireren en uitnodigen om ook met de leerlingen van hun eigen school met NME aan de slag te gaan. Bij elke emmer zit een kaart met een QR-code waarmee ze direct bij de gids uitkomen. De NME-gids is ook te vinden op: www.zwolle.nl/nme

Wethouder William Dogger van Natuur en Milieu Educatie: “We zijn er trots op dat we de scholen weer een mooi en divers aanbod aan nieuwe en bestaande succesvolle activiteiten en lesmiddelen kunnen presenteren. Er is zoveel te doen in Zwolle. We hopen de scholen met de oesterzwammenkit enthousiast te maken over NME en hun met het brede aanbod aan activiteiten uit te nodigen verder aan de slag te gaan met NME.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)