Het weer: Vanaf de middag onvervalst guur novemberweer

Foto van auteur

Brederostraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdagochtend is het bewolkt in Zwolle. En het is bepaald niet warm: om acht uur is het ongeveer 3 graden. Rond die tijd wordt een gebiedje met buien verwacht, waarvan een enkele over de stad kan komen. Misschien valt er hagel uit.

Dat passeert vlot en dan volgt een adempauze met overwegend droog, maar bewolkt weer. De zon vindt nauwelijks gaten in het wolkendek. Het kwik stijgt niet hoger dan 5 graden. Vanuit het noorden is een storing met wind en regen onderweg hierheen. Deze bestaat uit fronten met neerslag en meerdere lagedrukkernen, waarvan eentje vermoedelijk langs de Hollandse kust gaat trekken. Het Britse MetOffice heeft dit slecht-weergebied de naam Arwen gegeven. Arwen brengt in de middag – en vooral in de avond – wind en regen naar Zwolle. Winterse neerslag is mogelijk.

Winterse neerslag, dat is in elk geval ijskoude regen en mogelijk ook hagel of natte sneeuw. In de avond is het dus onvervalst guur novemberweer. De wind trekt aan naar een volle kracht 4 vanuit het zuiden tot zuidwesten, zodat paraplu’s het zwaar te verduren krijgen.

In de nacht naar zaterdag is een lagedrukkern van Arwen dichtbij gekomen. De wind wordt een stuk zwakker. Maar de kans op een bui blijft en dat geldt ook voor zaterdag overdag. Het hangt van de precieze koers van Arwen af hoe nat het wordt in Zwolle. Zeker is dat er de hele zaterdag een dik pakket grijze bewolking boven de stad hangt. De maximumtemperatuur is slechts een graad of 3.

Wie vlokken natte sneeuw wil zien vallen, lijkt in de nacht van zaterdag op zondag de beste kansen te krijgen. De temperatuur op anderhalve meter hoogte komt dan heel dicht in de buurt van het vriespunt. Als een bui dan iets dropt, kan dat heel goed natte sneeuw zijn. Meer details over het weer op zaterdag en zondag lees je in het komende weekendweerbericht op Weblog Zwolle.