Zwolle – Het Isala ziekenhuis in Zwolle behandelt vrijdag 53 Covid-patiënten, van wie veertien op de IC liggen. Vorige week vrijdag waren dat 44 patiënten, van wie negen op de IC.
Het aantal Covid-patiënten in het ziekenhuis neemt nog steeds toe, evenals de hoeveelheid nieuw aangetoonde besmettingen in de regio Zwolle. Deze is niet eerder zo hoog geweest als nu. De coronadruk op het verplegend personeel is groot. Sommige medewerkers zitten noodgedwongen thuis vanwege ziekte of omdat ze zelf vanwege Covid-19 in quarantaine zijn. Door de toestroom aan coronapatiënten is Isala genoodzaakt om de reguliere zorg verder af te schalen. Operaties die langer kunnen wachten, zoals het plaatsen van een heup- of knieprothese, worden momenteel niet ingepland.
Een woordvoerder van Isala deelt mee dat poliklinische afspraken, waaronder dagbehandelingen en controles, wel gewoon doorgaan tenzij patiënten gebeld worden door het ziekenhuis. Patiënten hoeven niet zelf te bellen of hun afspraak doorgaat, om te voorkomen dat telefonische drukte bij de poli’s te groot wordt.
Niet alleen Isala, ook alle andere ziekenhuizen in Nederland stoppen met de minder urgente zorg. Hiermee moet voldoende ziekenhuiscapaciteit overblijven om de acute en urgente patiënten op te vangen. Acute patiënten kunnen trouwens ook Covid-patiënten zijn.
“Dit heeft enorm veel impact op patiënten,” verklaart Isala-bestuursvoorzitter Rob Dillmann. “Wij maken ons veel zorgen over hoe het de komende weken zal gaan. Nu zitten wij nog niet in de fase dat wij moeten triëren en mogelijk patiënten geen klinisch of IC-bed kunnen bieden en dat willen wij ook graag voorkomen. Want hoe ga je dat uitleggen aan je patiënten? Daar maken artsen en verpleegkundigen zich veel zorgen over. De kritieke planbare zorg, proberen wij zo veel mogelijk te doen, maar dat wij ingrepen moeten uitstellen is helaas onvermijdelijk.”
Om toch zo veel mogelijk zorg te kunnen bieden, wordt mensen die nog wel BIG-geregistreerd zijn, maar nu een andere baan in Isala hebben, gevraagd om weer mee te helpen in de zorg.
Rob Dillmann is trots op iedereen die in het ziekenhuis werkt: “Op de artsen, op de verpleegkundigen, servicemedewerkers, schoonmakers, echt iedereen. Wij moeten dit met elkaar doen en ik heb er vertrouwen dat dit gaat lukken. Je kunt ons het beste helpen door je aan de maatregelen te houden.”