Zeven ton subsidie voor maatschappelijke diensttijd Windesheim-studenten

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het maatschappelijke diensttijdproject Impacter en hogeschool Windesheim hebben zeven ton subsidie in de wacht gesleept. Dat betekent dat de komende drie jaar minstens vijfhonderd Windesheim-studenten de kans krijgen om deel te nemen aan een MDT-route via Impacter.

MDT staat voor Maatschappelijke Diensttijd. Het kabinet ontwikkelde het actieprogramma vanuit de gedachte dat een sterke samenleving jongeren de ruimte biedt om zich in te zetten voor een ander. Zo kunnen ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Doe je mee met MDT, dan zet je je vrijwillig in voor de maatschappij en tegelijkertijd werk je aan je eigen ontwikkeling, ontmoet je nieuwe mensen en bouw je een netwerk op.

Impacter x Windesheim is bedoeld voor Windesheimstudenten tot 27 jaar. Het project richt zich op studenten die ‘vastlopen’ in hun studie, studenten die een uitdaging zoeken en studenten die impact willen maken op de maatschappij. Door deelname aan maatschappelijke diensttijd ontdekken deze studenten wat ze willen of nodig hebben en komen weer in beweging. Of ze vinden een plek waar ze onder meer hun netwerk kunnen uitbreiden en competenties kunnen ontwikkelen die ze dichter bij hun droom brengt.

Ze leren multi- en interdisciplinair samenwerken, dragen bij aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en hebben betekenisvolle ontmoetingen met elkaar en het werkveld. De jongerencoaches van Impacter helpen met het zoeken naar een plek waar ze met hun talenten de meeste impact kunt maken.

Projectleider Bart Demmers: “Doordat Impacter x Windesheim gehonoreerd is, kunnen we in drie jaar tijd minstens vijfhonderd Windesheim studenten matchen aan een plek waar ze optimaal tot hun recht komen. Dat is zeker in deze tijd waarin studenten het zwaar hebben heel mooi. De jongerencoaches van Impacter kunnen hen een steuntje in de rug geven in deze tijd en hen laten ervaren dat ze er nu al toe doen en van waarde zijn voor andere mensen.”

De samenwerking met Windesheim is niet helemaal nieuw. Adviseur Onderwijsinnovatie van Windesheim, Kike de Jong: “Er was al een klein aantal van onze studenten dat een route via Impacter volgde – met goede ervaringen, Nu breiden we dat verder uit. Windesheim wil haar studenten een eigen leerroute bieden die persoonlijk, uitdagend en flexibel is. De route van Impacter sluit daar naadloos op aan.”

“Studenten krijgen de mogelijkheid zich te oriënteren op hun toekomst én een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Ook kunnen zij hun netwerk vergroten, zodat ze na hun studie alvast een mooie start maken in hun toekomstige werkveld. En niet onbelangrijk: de ervaring die zij hebben opgedaan met dit project, kunnen ze gebruiken als invulling van de vrije ruimte in hun studie. Dat betekent dat ze er ook nog eens studiepunten mee kunnen verdienen,” aldus Kike de Jong.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)