Zwanger of kinderwens, laat je vaccineren

Joost Bosma op verloskamer
Foto: Isala

Zwolle – Gynaecoloog Joost Bosma van het Isala heeft een dringende boodschap voor iedereen die zwanger is of graag zwanger wil worden. Namelijk: laat je vaccineren tegen Covid. Joost: “In een week moest ik drie zwangere vrouwen laten opnemen op de IC. Dat deed veel met mij, vandaar deze hartenkreet.”

Dat er twijfel is bij zwangere vrouwen begrijpen Joost en eerstelijns verloskundige Annemarie Gaasbeek. Joost: “Als zwangere wil jij je kind beschermen. Dat doen vrouwen al door bepaalde dingen niet te eten, niet te roken en geen alcohol te drinken. Bovendien waren wij in het begin terughoudend in het geven van een coronavaccinatie aan zwangere vrouwen.”

“Dat maakt het juist zo verwarrend,” vult Annemarie aan. “Ook is er veel informatie te vinden op het internet die niet altijd juist is. Daarom is het zo belangrijk om in gesprek te gaan met je verloskundige. Vertel wat je twijfels zijn en stel je vragen. Dat doen veel van mijn cliënten maar ik vraag zelf ook of zij een vaccinatie overwegen. Ik ben nooit directief van dit moet je doen. Het is juist zo belangrijk om naast je cliënt te blijven staan. Als je met elkaar praat op een gelijk niveau heeft dat veel meer effect.”

In het begin van de pandemie werden nauwelijks zwangere vrouwen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Joost: “De omslag kwam rond de zomer toen de deltavariant van het virus dominant werd. Sinds die tijd zien wij steeds meer ernstig zieke zwangere vrouwen op de afdeling. Daarnaast is er op dit moment een ware geboortegolf in Nederland. Dat maakt dat het ontzettend druk is op de afdeling Verloskunde. Wij hebben een deel van de afdeling vrijgemaakt (een cohort) voor zwangere vrouwen met corona. De zorg voor deze vrouwen is zwaarder. Sommige vrouwen hebben extra zuurstof nodig. Dat is nieuw voor ons, maar gelukkig kunnen wij altijd hulp vragen aan de collega’s van de corona-afdeling in het ziekenhuis. Iedereen krijgt altijd de best mogelijk zorg, maar het doet mij veel als ik zie dat aanvankelijk gezonde zwangere vrouwen zo ziek kunnen worden. Terwijl er bescherming is. Ik wil niemand een schuldgevoel aanpraten. Wel wil ik dat zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens de juiste informatie hebben.”

Hardnekkige geruchten zijn dat je onvruchtbaar zou worden van de coronavaccinatie of eerder kans hebt op een miskraam.

“Dit is niet waar,” zeggen Joost en Annemarie. “Door het nemen van de prik verminder jij juist de kans op een vroeggeboorte. Je zwangerschap onderdrukt je immuunsysteem om de zwangerschap te verdragen. Wij denken dat zwangere vrouwen daarom zo ziek kunnen worden van corona als zij niet zijn gevaccineerd. Daarnaast groeit je buik, waardoor je minder makkelijk kunt ademen. Dat in combinatie met een corona infectie, kan veel problemen geven.”

Dan is er nu ook nog het onderzoek naar (corona)ontstekingen in de placenta van vrouwen van wie de baby overleed. Joost: “Er is nog meer onderzoek nodig voordat wij er echt iets over kunnen zeggen. Het is wel een signaal dat Covid mogelijk nog meer gevaren heeft voor zwangeren. Neem bij twijfel contact op met je verloskundige.”

Annemarie: “Wij krijgen in de praktijk er ook vragen over. Het geeft onrust, terwijl wij nog niet alles weten. Ga in gesprek met je verloskundige als je vragen hebt. Ik merk dat wel of niet vaccineren heel gevoelig kan zijn. Toch blijf ik het gesprek aangaan. Daarin zie ik voor ons als verloskundigen een belangrijke rol.”

Meer informatie over vaccineren tijdens je zwangerschap lees je op de website van Kennisnet geboortezorg.

Bron: Isala

Foto's 2
Joost Bosma op verloskamer - Foto: Isala
Joost Bosma op verloskamer
Foto: Isala
Verloskundige Annemarie Gaasbeek - Foto: Isala
Verloskundige Annemarie Gaasbeek
Foto: Isala

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)