Het weer: Toenemende bewolking, later af en toe regen

Foto van auteur

Menno van Coehoornsingel
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Donderdagochtend vroeg is de temperatuur in Zwolle afgegleden naar een waarde rond het vriespunt. Vorst aan de grond is te verwachten. Natte plekken kunnen ‘s morgens vroeg glad zijn door bevriezing. Kans op autoruiten krabben is er ook.

De zon laat zich in de ochtend zien boven Zwolle, maar bewolking is al in aantocht vanuit het westen. De wolken zijn onderdeel van een zwak front dat traag voorbij komt sukkelen in de middag en avond. Tot die tijd is het droog. In de tweede helft van de dag mag Zwolle (lichte) regen verwachten. ’s Avonds is een bonusbuitje mogelijk. De wind is donderdag zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten. De maximaal haalbare temperatuur is een kille 4 graden.

In de nacht naar vrijdag neemt de buienkans sterk af. De bewolking breekt, wat meteen voor meer afkoeling zorgt. Vrijdagochtend vroeg is het op neushoogte iets boven het vriespunt, aan de grond er wellicht iets onder, met bevriezing van natte plekken tot gevolg.

Vrijdag trekt een klein lagedrukgebiedje van noordwest naar zuidoost over. Daar zit een dikke stapel bewolking bij, die ons een grijze dag gaat bezorgen. En neerslaggebieden zijn eveneens onderweg. Maar volgens sommige berekeningen concentreren die zich op de zuidelijke helft van het land, waartoe Zwolle niet behoort. De neerslag heeft deels een winters karakter, dus kans op hagel of natte sneeuw. In het volgende weerbericht bekijken we of Zwolle hier vrijdag mee te maken krijgt. Een middagtemperatuur van ongeveer 4 graden.

Zaterdag is waarschijnlijk de beste dag van het weekend, als het je om zonneschijn te doen is en je van droog weer houdt. De dag start met lichte vorst, zowel op neus– als klomphoogte. In de nacht naar zondag – en zondagochtend vermoedelijk ook – is het regenachtig.

Na het weekend wordt het een heel stuk zachter, door aanvoer van lucht uit het zuiden. Wat te denken van een maximumtemperatuur van 9 à 10 graden op maandag? Dinsdag blijft het kwik daar iets onder, maar volgende week woensdag en donderdag gaat het mogelijk weer omhoog richting 10 graden. Normaal voor deze fase van december is 6 à 7 graden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)