Het weer: Vrieskou en kans op mist

Foto van auteur

Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Dinsdagochtend vriest het in Zwolle, de grasvelden zijn wit van de rijp. De astronomische winter begint deze 21e december in stijl. De temperatuur is in de nacht gedaald richting -5 graden Celsius. Op open plekken in en buiten de stad is het wellicht nog iets kouder. En er is grote kans op mist.

Overdag in hardnekkige mist stijgt de temperatuur erg langzaam. Het lukt dan zelfs niet om boven nul uit te komen. Verdwijnt de mist, dan kruipen we boven het vriespunt uit, maar niet veel. Optimistisch gaan we echter uit van het scenario dat de mist in de ochtend verdwijnt en dat de laagstaande decemberzon fotogenieke schaduwen gaat werpen in de stad. Maar zeker is dit beslist niet, misschien blijven we koukleumen in de mist, nevel of laaghangende bewolking.

Er staat de hele dinsdag nauwelijks wind. In de avond ontstaat gemakkelijk opnieuw nevel of mist. De temperatuur gaat in een glijvlucht omlaag. Het vriest in de nacht van dinsdag op woensdag enkele graden.

De kans op een grijze woensdag, waarbij het kwik niet boven het vriespunt uit kan komen, lijkt groot. Een zuchtje wind wordt verwacht uit het zuidoosten. Op grote hoogte komt er meer bewolking binnendrijven.

Donderdag wordt nog meer bewolking aangevoerd. Het is een storing die langs onze omgeving schampt. Die deponeert misschien eerst een paar vlokken sneeuw in Zwolle, in de middag en avond gevolgd door regen. Met deze storing stroomt veel zachtere lucht de stad binnen.

Vrijdag mogen we 8 of 9 graden in de plus op de thermometer verwachten, volgens de huidige berekeningen. Onder veel wolken trekt de wind stevig aan vanuit het zuidwesten.

Na vrijdag daalt de temperatuur. Maar de onzekerheid over het weer in het Kerstweekend is groot. Er is nog weinig zinnigs te zeggen over hoeveel kouder het dan wordt.