IntermeZZo start gespreksgroep voor vrouwen met uitgezaaide kanker

Foto van auteur

Zwolle – Kankerpatiënten kunnen steeds succesvoller worden behandeld. Toch is genezing niet altijd mogelijk. Weten dat je niet meer beter wordt wanneer je nog midden in het leven staat, hoe ga je daarmee om? Hoe doen anderen dat?

Deze en meer vragen leven vaak bij mensen die het treft. Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle speelt in op de behoefte van mensen met kanker. Corine den Hollander, manager van IntermeZZo ervaart het in de praktijk in het nazorgcentrum: “In gesprekken met onze gasten in deze zogenoemde palliatieve levensfase, komt de vraag om ondersteuning regelmatig aan bod. Daarom starten we met een gespreksgroep, speciaal voor vrouwen die niet meer beter worden vanwege uitgezaaide borstkanker of gynaecologische kanker.”

“De gespreksgroep is bedoeld voor vrouwen tot ongeveer 50 jaar. Dit om de aansluiting bij elkaar qua levensfase goed te vinden. Het doel is erkenning en herkenning vinden,” aldus Den Hollander.

Onder begeleiding van de gespecialiseerde maatschappelijk werker/rouwbegeleider Tetje Veldhuis komt een groep van maximaal zes vrouwen samen. Veldhuis legt uit waarom een gespreksgroep steunend kan zijn voor vrouwen in een vergelijkbare levensfase: “Je partner, familie en vrienden willen vaak alles voor je doen, maar werkelijk begrijpen wat je doormaakt is vaak moeilijk. Daarbij wil je je dierbaren soms juist beschermen tegen het verdriet en de zorgen. Lotgenoten weten wat je doormaakt, ook al gaat iedereen op een eigen en andere manier met de dingen om. In een gespreksgroep met lotgenoten zijn angst en verdriet vaak makkelijker te delen maar ook het samen lachen en (foute) grappen maken is juist daar mogelijk.”

In de gespreksgroep is ruimte om allerlei onderwerpen en thema’s te bespreken. De deelnemers mogen die ook zelf aandragen.

Den Hollander: “De lotgenotengroep komt eens per maand bijeen. We willen starten op maandagochtend 31 januari. Wie wil deelnemen, kan bellen met IntermeZZo om zich aan te melden (038) 424 6088. Tetje Veldhuis neemt dan contact op voor een kennismaking. Moeten we schuiven in de planning vanwege de coronamaatregelen, dan stemmen we dit af met de deelnemers aan de groep.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)