Stadkamer Zwolle start eigen Repair Café

Foto van auteur

Foto: Repair Cafe Stadshagen

Zwolle – Een broodrooster die het niet meer doet. Een fiets waarvan het wiel aanloopt. Of een trui waar mottengaatjes in zitten. Weggooien? Mooi niet! Stadkamer Centrum organiseert op vrijdag 4 februari het allereerste Repair Café van Stadkamer.

In Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes 1a, draait het op 4 februari allemaal om repareren. Tussen 12.00 en 16.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van huis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies. Alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs weten bijna altijd raad.

Tijdens het opstarten heeft Stadkamer ondersteuning gehad van het al bestaande Repair Café Aa-landen dat zelfs gereedschap heeft gedoneerd. Naast Stadkamer en Aa-landen zijn er nog vier andere Repair Cafés in Zwolle.

Door repareren te promoten, wil Stadkamer helpen met het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Geert van der Wal. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Geert: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot leuke contacten in de buurt.’’

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café In Stadkamer Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)