Controles op (brand)veiligheid Zwolse horeca goed verlopen

Foto van auteur

De controles op de (brand)veiligheid in de Zwolse horeca zijn goed verlopen. Van maandag 18 en dinsdag 19 december 2006 zijn 202 inrichtingen door de gemeentelijke brandweer en de afdeling Toezicht en Handhaving gecontroleerd op onder meer brandveilige kerstdecoratie, vrije nooduitgangen en juiste aanduiding van noodroutes.

In de Kerstperiode zijn veel horecabedrijven extra versierd. De (brand)veiligheid mag daarmee niet in het geding komen. Ondernemers waren vooraf geïnformeerd over de controles en ontvingen informatie over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet versiering behandeld zijn met een brandvertragend middel en zijn kerstbomen zonder kluit niet toegestaan (i.v.m. uitdroging). In totaal 227 bedrijven werden bezocht, waarvan 25 tijdens de controle waren gesloten. Van de 202 gecontroleerde inrichtingen voldeden 104 direct aan de regels. Aan de overige 98 bedrijven zijn aanwijzingen gegeven om de situatie op korte termijn veilig te maken. Bij de hercontrole bleken 49 daarvan aan de voorwaarden te voldoen. 

Bij de resterende 49 bedrijven functioneerde alleen de nood- en transparantverlichting (als aanduiding van vluchtroutes) niet. In een brief wordt de ondernemers verteld dat deze verlichting binnen een week hersteld moet zijn. Uiteraard wordt daarop door de gemeente gecontroleerd. 

Het merendeel van de betrokken bedrijven verleende op een positieve manier medewerking aan de controle en reageerde adequaat op verbeterpunten. De controles werden uitgevoerd door zeven teams van een medewerker van de Brandweer en een van de afdeling Toezicht en Handhaving. In de binnenstad is honderd procent van de horecaondernemers bezocht, buiten het centrum is zoveel mogelijk gecontroleerd.
De Kerstcontroleactie volgde op de integrale horecacontrole tijdens het WK Voetbal afgelopen zomer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)