Demontabel fietspad op Hessenpoort aangelegd

Foto van auteur

René de Heer op de circulaire fietsbrug samen met Ronald Diele van Schagen Infra en René Knipscheer van Knipscheer Infra
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle – Op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle zijn een bijzonder fietspad en fietsbrug in gebruik genomen. Het fietspad bestaat voor tachtig procent uit hergebruikt materiaal en is gemakkelijk te verplaatsen.

Woensdag openden wethouder De Heer en betrokken aannemers Schagen Infra, Knipscheer Infrastructuur en ipv Delft het fietspad en de fietsbrug. Een bescheiden opening in verband met de huidige corona-maatregelen, maar volgens De Heer toch goed om bij stil te staan: “Op dit pad fiets je over hergebruikt beton. Een deel is afkomstig van een oud fietspad uit de regio. Uniek dat we op deze manier nieuwe paden kunnen creëren én aan onze duurzaamheidsambities voldoen. Terwijl het fietspad ook nog eens comfortabel fietst.”

Samen met aannemer Schagen Infra heeft de gemeente Zwolle het circulaire fietspad ontwikkeld. Het fietspad is demontabel en gemakkelijk te verplaatsen. Hessenpoort zal de komende jaren nog flink groeien. Kabels en leidingen moeten bereikbaar blijven, terwijl er nu een fietspad op is geplaatst. Met dit demontabele fietspad zijn deze kabels altijd gemakkelijk bereikbaar. De Heer: “Zo maken en houden we Hessenpoort goed toegankelijk voor alle huidige en toekomstige werknemers die hier dagelijks naartoe komen.”

De nieuw aangelegde fietsbrug is werk van bruggenspecialist ipv Delft en aannemer Knipscheer Infrastructuur. Zij ontwikkelden een innovatief brugconcept: de duurzame hout-betonbrug. Ronald Rozemeijer van ipv Delft: “Het ontwerp combineert de voordelen van beton (onderhoudsarm, lange levensduur) met die van hout, dat duurzaam is. Doordat ze ook constructief samenwerken, is het materiaalgebruik beperkt.”

Alle brugonderdelen zijn zo duurzaam en circulair mogelijk gekozen, aldus de gemeente. Verschillende elementen van de brug zijn bijvoorbeeld geschikt voor hergebruik, de houten liggers zijn van duurzaam Europees larikshout en het beton van de landhoofden bestaat voor dertig procent uit gerecycled materiaal. De fietsbrug van vijftien meter voldoet zo aan de duurzaamheidseisen van Zwolle.