Het weer: Storm Eunice komt met zeer zware windstoten

Foto van auteur

IJssel
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag zet Zwolle zich schrap voor storm Eunice. In de ochtend brengt ze bewolking en steeds meer regen, terwijl de wind gestaag toeneemt. Aanvankelijk een matige bries uit het zuiden, vervolgens draaiend naar het zuidwesten en alsmaar aanzwellend.

Eunice trekt van Engeland naar het noorden van Denemarken. Ze zet in Zwolle vanaf de middag de boel op stelten. Bepaald niet op een grappige manier, want windstoten boven 90 kilometer per uur worden dan verwacht. Deze storm is een stuk gemener dan Dudley op donderdag. Ondanks een doorbrekende zon vrijdagmiddag wakkert de wind verder aan. Aan het eind van de middag en in de avond worden voor de regio Zwolle zeer zware windstoten tot circa 110 kilometer per uur berekend.

Bij zulk windgeweld gaan schuttingen om, vliegen dakpannen door de straat, raken gevelpanelen los en worden bomen ontworteld.

Code oranje is afgegeven omdat deze storm gevaarlijke situaties zal veroorzaken. Er is risico op letsel door rondvliegende voorwerpen. De NS legt al het treinverkeer ’s middags stil.

Het windmaximum in Zwolle met de allerzwaarste windstoten wordt door de meeste weercomputers tussen vijf en zeven uur vrijdagavond berekend. Maar voor die tijd jaagt de wind ook al agressief door de stad. Storm Eunice houdt urenlang aan, waardoor extra impact kan worden verwacht.

De zuidwesterstorm blijft in onze regio staan tot ongeveer middernacht. Pas daarna gaat Eunice inbinden. De windrichting is dan van zuidwest naar west gedraaid.