Logeerplekken voor statushouders in Zwolse gastgezinnen

Foto van auteur

Binnenstad Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle – Statushouders die verblijven in een AZC en wachten op een eigen woning laten logeren in een gastgezin. Dat is waar de vrijwilligers van de stichting Takecarebnb zich nu ook in Zwolle voor gaan inzetten.

Doel van het logeren is om vluchtelingen met een verblijfsstatus een goede start te geven. In een gastgezin kunnen zij in een aangename en huiselijke omgeving hun sociaal en economisch netwerk opbouwen en de taal onder de knie krijgen. Voor de gastgezinnen is het logeren een manier om kennis te maken met de vluchtelingen en begrip te kweken voor hun situatie.

De gemeente Zwolle ondersteunt Takecarebnb bij de werving van gastgezinnen en betaalt de stichting een vergoeding voor elke ‘match’ die er wordt gevonden. Deze actie is het resultaat van een raadsbreed gedragen motie ‘Zwolle gastvrij door statushouders’ die in november vorig jaar is ingediend en aangenomen.

Wethouder Vluchtelingen Dorrit de Jong: “Takecarebnb is een erg mooi initiatief waardoor mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld een kans krijgen om vervroegd in Zwolle te wonen en hun inburgering te starten. Door tijdelijk bij Zwollenaren in huis te wonen, kunnen zij snel de taal leren en een netwerk opbouwen. Met deze breed aangenomen motie ga ik graag aan de slag. We zijn nu in gesprek met Takecarebnb om het in gang te zetten en zo snel mogelijk de eerste matches te maken.”