Beheerder begraafplaats Bergklooster wint Groene Prijs 2022

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Bert Pierik, de beheerder van begraafplaats Bergklooster, is de winnaar van de Groene Prijs 2022. De Groene Prijs wordt jaarlijks uitgereikt door GroenLinks Zwolle en is officieel door de gemeente Zwolle erkend.

Vrijdagmiddag reikte Anja Roelfs de 26e editie van de prijs uit aan Pierik op de begraafplaats. Op de oude begraafplaats, met historische sporen van de Moderne Devotie, stond ooit het klooster van Thomas à Kempis. Dankzij Pierik, die al sinds de jaren ’80 werkzaam is op de begraafplaats, is er al jaren een natuurlijkvriendelijk beheer.

Door het natuurvriendelijke maaibeheer blijft onder meer zeldzame rivierduinvegetatie voor het Vechtdal behouden. Het oudste gedeelte wordt amper nog gemaaid en krijgt hierdoor de uitstraling van een oud hooilandje. Daarvan profiteren op hun beurt solitaire bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Ook op ongebruikte delen van de uitbreiding op Nieuw-Bergklooster kan de natuur haar gang gaan. Hiermee levert begraafplaats Bergklooster een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in Zwolle.

Pierik is blij met de prijs. “Er is een tijd geweest dat mensen hier niet meer begraven wilden worden omdat ze vonden dat we de boel verwaarloosden met ons maaibeheer. Nu willen steeds meer mensen begraven worden in een zo natuurlijk mogelijk omgeving,” zegt Pierik.

Foto's 2
Beheerder begraafplaats Bergklooster wint Groene Prijs 2022 - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Beheerder begraafplaats Bergklooster wint Groene Prijs 2022 - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp