Britten’s Vredesconcert voor Oekraïne haalt met magische voorstelling €8700 op

Foto van auteur

Foto: Britten Jeugd Strijkorkest

Zwolle – Het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest op 3 april in Theater De Spiegel, met de winnaars van het Britten Viool- en Contrabasconcours, stond dit jaar in het teken van vrede voor Oekraïne en inzameling van geld voor noodhulp aan de Oekraïense bevolking.

Vluchtelingen en hun gastgezinnen waren speciaal uitgenodigd voor het concert en beleefden samen met het Nederlandse publiek een programma met jong toptalent, omlijst met Oekraïense muziek. Violiste Carla Leurs opende het concert en raakte het publiek direct met haar uitvoering van ‘Melody’, van de Oekraïense componist Miroslav Skoryk.

De uit Oekraïne gevluchte sopraan Dasha Opananshchuk ontroerde aan het einde met haar hartstochtelijke vertolking van het volkslied van Oekraïne, begeleid door het Britten Jeugd Strijkorkest. De aanwezige Oekraïners zongen samen met het overige publiek mee in de reprise, een emotioneel moment waarin de verbondenheid met het lot van de Oekraïne voor iedereen te voelen was. In totaal werd 8.700 ingezameld voor Stichting HUMANE, opgericht door Dr. Aurora Morariu en Marc Huitink, die hulp biedt met medicijnen en andere hulpgoederen in de grensstreek van Roemenië en Oekraïne.

“Het was een magische middag. Alsof we met z’n allen, voor een paar uur even aan het zweven waren boven de wrede realiteit van deze wereld, en dat zonder te vergeten of te negeren hoe tragisch de tijden van nu wel zijn.”, zegt Aurora Morariu. “De muziek van het Britten Jeugd Strijkorkest heeft op een hele zachte en mooie manier een belangrijke oproep tot hulp voor Oekraine gebracht. Zonder agressieve beelden van bloederige misdaden, zonder ons te confronteren met de gruweldaden die bij ons in de achtertuin plaats vinden, zonder de trauma’s te reactiveren van onze Oekraïense gasten, toch hebben ze ons positief kunnen raken diep in onze menselijke essentie. De muziek van het Britten was genezend.”.
Dirigent Loes Visser over het concert: “Ik was geroerd en blij dat wij dit hebben kunnen doen en de muziek hebben kunnen laten spreken voor iedereen, waaronder de vluchtelingen die hun huis en haard hebben moeten verlaten. Met onze muziek willen wij ieders hart verwarmen en de mensen een kans geven hun zorgen even te vergeten. Dat we voor een volle zaal speelden was fantastisch, zowel voor de opbrengst als voor de sfeer waarin de winnaars van het Britten Concours hun solo optreden met Het Britten speelden”.
Gastsolist was, naast violiste Carla Leurs, de uit Wit-Rusland afkomstige pianiste Hanna Shybayeva die gepassioneerd en prachtig gefraseerd de Rapsodia Sinfonica van Joaquin Turina speelde. Van componisten Ed de Boer en Kilian van Rooij klonken de wereldpremières van ‘Loza’ voor contrabas en strijkorkest en ‘(Un)Save Haven’ voor viool en strijkorkest. Het was een muzikaal feest met een intens emotioneel einde.