Week van de digitale veiligheid gaat van start

Foto van auteur

Zwolle – Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van digitale criminaliteit? Van 11 tot en met 16 april 2022 besteedt de gemeente Zwolle aandacht aan de Week van Digitaal Veilig IJsselland. Via online kanalen en in de media worden inwoners bewust gemaakt van vriend-in-noodfraude, phishing, spoofing en babbeltrucs. Daarbij is extra aandacht voor de online veiligheid van senioren.

Burgemeester Peter Snijders: ‘Ouderen zijn vaak minder digitaal vaardig en dus minder weerbaar als het gaat om digitale criminaliteit. We willen senioren concrete tips geven om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Gebeurt dat toch? Dan is het belangrijk om aangifte te doen en de gebeurtenis bespreekbaar te maken.’

De samenleving digitaliseert en de ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Het plegen van strafbare feiten met behulp van ICT is een groeiend fenomeen. Zeker sinds de coronacrisis voor een afname zorgde van traditionele criminaliteit zoals woninginbraken.

Steeds meer mensen worden slachtoffer van digitale criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan hulpvraagfraude (mensen vragen je via een bekende – die op zijn beurt gehackt is – via WhatsApp om snel geld over te maken). Maar ook spoofing (iemand doet zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerker om aan privégegevens te komen), babbeltrucs (aan de deur) en phishing (via een link in een email of sms wordt toegang verkregen tot een computer) nemen toe.

Wie z’n basisveiligheid op orde heeft, wordt minder snel slachtoffer van digitale criminaliteit. Er zijn vijf basisregels: zorg voor veilige wachtwoorden, doe updates, gebruik een virusscan, maak regelmatig een back-up en check altijd eerst voordat je klikt. Voor meer tips en uitleg: www.veiliginternettten.nl

April: aandacht voor senioren en online veiligheid
De gemeente Zwolle zet zich samen met partners in stad en regio in om met behulp van kennissessies en het delen van informatie inwoners en ondernemers weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit. Tijdens de Week van Digitaal Veilig IJsselland (11 t/m 16 april 2022), een regionaal initiatief van gemeenten, politie, RIEC en de Veiligheidsregio IJsselland, is hier extra aandacht voor. Daarnaast heeft de rijksoverheid april uitgeroepen tot maand van senioren en online veiligheid.