Zwolse leerlingen en ondernemers werken samen aan circulaire en sociale toekomst

WaardeRing partners in gesprek in de plantenkas van Thorbecke in Bedrijf
Foto: WaardeRing

Zwolle – Zwolse scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs werken steeds meer samen. Ook met externe organisaties zoals Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus.

Niet alleen om de leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun eigen toekomstige plekje in de maatschappij, maar ook om ze te laten kennismaken met circulariteit. Zo ontdekken ze de waarde van materialen en mensen. Thorbecke in Bedrijf aan de Zwolse Sleedoornstraat opende deze week de deuren voor de partners van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing.

Er is online veel mogelijk, maar netwerken is een van die dingen die veel beter gaan als je elkaar in het echt ziet. Dat merkten afgelopen dinsdag ook de partners van het Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing, tijdens de eerste fysieke Partnerbijeenkomst in twee jaar. Deze proeftuin voor circulair ondernemerschap floreert bij informeel contact, korte lijntjes en elkaar iets gunnen.

“Prachtig om te zien wat er allemaal gebeurt als je bij elkaar komt,” zegt gastheer Theo Jansen, schoolleider van Thorbecke Scholengemeenschap, afdeling Praktijkonderwijs. “Je doet allerlei nieuwe inzichten en inspiratie op. Neem nu het idee van een bouwkringloop. Daar zie ik het onderwijs heel goed in participeren, we zouden er een opleiding aan kunnen koppelen. Als gemeente, kringloop en ROVA daarop inspringen, zie ik echt wel kansen.”

De leerlingen van praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs van Thorbecke SG, TalentStad, De Twijn en De Ambelt vormen een belangrijke spil in het WaardeRing-netwerk, blijkt uit het enthousiaste filmpje en tijdens de rondleiding. Ze werken bijvoorbeeld in het textielsorteercentrum bij Kringloop Zwolle, ze demonteren en sorteren materialen zoals cd’s en kleerhangers in materialen die als mono-stromen makkelijk hergebruikt kunnen worden. En ze pimpen kringloopmeubels die vervolgens als warme broodjes van Marktplaats gaan.

Steeds worden ze begeleid door de leraren van de verschillende scholen. Op locatie en op het arbeidstrainingscentrum aan de Sleedoornstraat zelf. Zo leren ze al doende allerlei vaardigheden zoals met klanten omgaan, op tijd komen en opdrachten accepteren. En natuurlijk wat duurzaamheid is.

Want behalve de toekomstige herinrichting van het milieubrengstation in Zwolle was dat ook een belangrijk thema tijdens de bijeenkomst: circulaire bewustwording. Daarin kunnen scholen een grote rol spelen, weet ook Cibap-student Ruimtelijke Vormgeving Arjan Slooijer, die stage loopt bij WaardeRing-partner Atelier van Middendorp: “Op mijn basis- en middelbare school ging het daar nooit over. Jammer. Ik heb pas bij Robert van Middendorp geleerd wat je allemaal kunt doen met gebruikte spullen. En dat is gewoon geweldig! Ik ben totaal anders over materialen gaan denken en tot allerlei nieuwe inzichten gekomen, vandaag ook weer.”

“Bijzonder inspirerend!” zegt ook meubelontwerper Henk Heres, die voor het eerst deelnam. “Ik bekijk de mogelijkheden om klokken die ik dertig jaar geleden ontwierp, nu op een circulaire manier in deze regio te laten produceren. Dat vind ik belangrijk: dat iets lokaal terugkomt en blijft. En dat mensen gaan beseffen dat ook design heel duurzaam kan zijn.”

Foto's 3
WaardeRing partners in gesprek in de plantenkas van Thorbecke in Bedrijf - Foto: WaardeRing
WaardeRing partners in gesprek in de plantenkas van Thorbecke in Bedrijf
Foto: WaardeRing
Bij Thorbecke in Bedrijf maken leerlingen de mooiste kunstwerken - Foto: WaardeRing
Bij Thorbecke in Bedrijf maken leerlingen de mooiste kunstwerken
Foto: WaardeRing
Kastjes afkomstig van de kringloop krijgen een tweede leven in de 'meubelpimperij' van Thorbecke in Bedrijf - Foto: WaardeRing
Kastjes afkomstig van de kringloop krijgen een tweede leven in de 'meubelpimperij' van Thorbecke in Bedrijf
Foto: WaardeRing

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)