Opnieuw sterven karpers in Wavin-vijver

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Opnieuw leggen karpers het loodje in de Wavin-vijver in Holtenbroek. Ditmaal is de karperluis de boosdoener.

De afgelopen weken werden er meerdere dode karpers gevonden in de vijver. HSV de Hengelsport Zwolle besloot daarom Carpcare een dode karper te laten onderzoeken. De onderzoekers constateerden dat er in de vijver karperluis heerst.

Vorig jaar december zijn er weer karpers in de vijver uitgezet. Door een storing in een gemaal in 2019 stroomde er rioolwater de vijver in. Het veroorzaakte massale vissterfte. Sindsdien is de waterkwaliteit verbeterd. Ook nu blijkt uit onderzoek dat de kwaliteit van het vijverwater in orde is.

Karperluizen zijn kleine kreeftachtige diertjes die zich nestelen op de huid van karperachtige vissen. Het ongedierte is met het blote oog zichtbaar. Kaperluizen komen in zoet water terecht door watervogels.

De hengelsportvereniging gaat de luizen bestrijden door de vissen te voeren met weerstand verhogende korrels. De karpers bouwen dan een dikkere slijmlaag op waardoor ze beter gewapend zijn tegen parasieten.

De karpers in de Wavin-vijver moeten echter nog wel even geduld hebben. De visreddende voerkorrels hebben een levertijd van ongeveer drie weken.

HSV de Hengelsport vraagt vissers om hun spullen na het vissen in de vijver goed te drogen. Dit om te voorkomen dat de hengelaars de luizen verspreiden in ander viswater.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)