De Gier vrijgesproken van oudejaarsmoord en zes jaar cel voor wapenopslag in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Politie Basisteam Zwolle

Zwolle – De rechtbank in Zwolle heeft woensdag de 46-jarige Michel B., alias De Gier, veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie eiste eerder een celstraf van 27 jaar. De rechters spraken hem vrij van de moord op Wolters. Voor de ondergrondse wapenopslag moet hij wel de gevangenis in.

Michel B. stond terecht voor de moord op de 52-jarige Henk Wolters op oudejaarsavond 2019 en de grote wapenopslag op het landgoed Schellerberg in Zwolle-Zuid.

Dat de wapenopslag van Michel B. was staat volgens de rechtbank buiten kijf. De DNA-sporen en de vingerafdrukken van De Gier werden in grote hoeveelheden gevonden op de wapens, de plastic verpakkingen en op de tonnetjes waar het arsenaal in was gestopt.

Ook acht de rechtbank B. schuldig aan witwassen. In één van de tonnetjes werd contant geld gevonden, een bedrag van dertigduizend euro. Het grote bedrag in bundels met elastiekjes eromheen en verpakt in plastic zegt volgens de rechtbank meer dan genoeg. “Dat is in het legale circuit zeer ongebruikelijk.”

De verklaring van Michel B. dat hij de wapens ongeveer vijf jaar leden heeft gepoetst is volgens de rechtbank ongeloofwaardig. Het is vast komen te staan dat het wapen dat is gebruikt om Henk Wolters te liquideren in handen was van De Gier. Volgens de rechtbank kan het niet anders dat dit tussen oudejaarsavond 2019 en 8 september 2020 moet zijn geweest, de dag waarop de wapenopslag op landgoed Schellerberg werd ontdekt. “Dus niet vier tot vijf jaar geleden.”

Het ontbreekt Michel B. aan een alibi voor het tijdstip waarop Henk Wolters werd doodgeschoten. Echter is het bezitten van het moordwapen en het niet hebben van een alibi voor de rechtbank onvoldoende om zonder twijfel te kunnen stellen dat De Gier in de Buitengasthuisstraat was en daar de dodelijke schoten loste.

Het Openbaar Ministerie stelde dat de dichte mist en het afsteken van vuurwerk die avond de perfecte omstandigheden waren voor het plegen van de moord. Dit zou volgens justitie onder meer blijken uit het afzeggen van een afspraak met zijn vriendin. De rechtbank meent echter dat niemand Michel B. heeft gezien op de plek van de moord en er geen ander bewijs is gevonden dat hij er daadwerkelijk die avond was. De conclusie dat het wel Michel B. moet zijn geweest die Henk Wolters van het leven beroofde gaat de rechtbank dan ook veel te ver. “Het valt niet vast te stellen en het is te speculatief om tot een veroordeling te komen.”

De Gier werd vervolgens vrijgesproken van de oudejaarsmoord. Voor de ondergrondse wapenopslag en het witwassen van geld krijgt hij zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van zijn voorarrest.