Bewegend monument voor de stilte in Zwolle

Foto van auteur

Foto: Jan Amse

Zwolle – Tijdens de performance DAT WAT WE NIET ZIEN werd de afgelopen dagen een groot wit monument door Zwolle bewogen. Theatermakers Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg maakten in samenwerking met de studenten Artiest van het Deltion College het onzichtbare zichtbaar: de stilte.

De performance sluit af met een documentaire over DAT WAT WE NIET ZIEN, nu online te zien. Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg, Theatergroep De Jonge Honden: “We verplaatsten een symbool voor ‘de stilte’ in de stad: we herdenken in beweging.” De theatermakers bouwden een universeel monument voor de stilte, een monument waar je zelf invulling aan kan geven als voorbijganger. Studenten van de opleiding Artiest verplaatsten het monument de afgelopen dagen door Zwolle.

Ze interviewden voorbijgangers en inwoners voor de afsluitende documentaire en gingen met elkaar in gesprek over het thema ‘dat wat we niet zien’.

“De onderwerpen oorlog en herdenken zijn op dit moment actueler dan ooit: we kijken terug naar het verleden terwijl het heden vandaag wordt bepaald,” aldus de makers. Het monument werd verplaatst van het Grote Kerkplein naar het Rodetorenplein, van de Sassenpoort naar het Stationsplein en eindigde op 4 mei om acht uur ’s avonds op de Grote Markt van Zwolle.

Eveline ter Veer, opleidingsmanager Artiest, Podium- en Evenemententechniek Deltion College: “Het Deltion College vindt het zeer waardevol dat onze eerstejaars studenten Artiest meewerken aan deze productie. Deze productie laat zien dat beweging en ruimte innemen in de stad een krachtige expressie is om gedachten die wij niet zien te uiten en een plek te geven in Zwolle en in onszelf.”

De documentaire DAT WAT WE NIET ZIEN is te bekijken op op www.datwatwenietzien.nl.

Foto's 2
Bewegend monument voor de stilte in Zwolle - Foto: Jan Amse
Foto: Jan Amse
Bewegend monument voor de stilte in Zwolle - Foto: Kasper Veenstra
Foto: Kasper Veenstra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)