Verkeersmaatregelen tijdens Zwolse Halve Marathon

Foto van auteur

Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Op zaterdag 11 juni zijn de twintigste Zwolse Halve Marathon en de 4 Engelse Mijlen. De deelnemers vertrekken vanuit Hanzeland naar het vervolg van de looproute, in en rondom de binnenstad.

Voor de veiligheid van de deelnemers en toeschouwers wordt het routedeel in en om de binnenstad afgesloten voor verkeer, van 18.00 tot ongeveer 24.00 uur. Hiernaast zijn er nog diverse andere afsluitingen in Hanzeland en op het routedeel richting de binnenstad, tussen 14.00 en 21.00 uur. Kijk voor een overzichtskaart van de hele route op www.halvemarathonzwolle.nl/parcours-info.

Toeschouwers kunnen via de Van Karnebeektunnel en de Hoge Spoorbrug van Hanzeland naar de binnenstad komen, aan de andere kant van het spoor. Voor de andere optie, door de spoortunnel, is een ov-kaart nodig. Via de NS-automaat kan daarmee een eenmalige doorgang worden aangevraagd.

Afsluiting routedeel in en om binnenstad

Het gebied dat van 18.00 tot 24.00 uur is afgesloten voor verkeer ligt binnen de volgende straten: Emmawijk – Burg. van Roijensingel – Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug – Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Grote Kerkplein – Sassenstraat – Luttekestraat – Melkmarkt – Jufferenwal – Eekwal.

Bewoners in en aan dit gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, worden dringend gevraagd op tijd hun auto buiten het gebied te parkeren.

Omleiding op borden aangegeven

Het plaatsen van afzettingsmaterieel aan dit routedeel begint om 16.30 uur. Dit kan voor enige verkeershinder zorgen. Vanaf 18.00 uur is het routedeel afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid via borden en tekstkarren.

Hierdoor is een aantal stadsdelen minder goed bereikbaar. Bijvoorbeeld de binnenstad, Bagijneweide, Groot Wezenland, Wipstrik en Diezerpoort. Alternatieve routes zijn:

Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg;
Diezerpoort via Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg;
Wipstrik is via de Ceintuurbaan.
De fietsbrug Rodetorenbrug is afgesloten voor (brom)fietsers, maar blijft toegankelijk voor voetgangers.

Afsluitingen Hanzeland: Kogge- en Hanzelaan
De 4 Engelse Mijlen start om 19.15 uur en de Halve Marathon om 20.15 uur, beide aan de Koggelaan, aan de achterzijde van het NS-station (Hanzeland). Hiervoor zijn er de volgende afsluitingen:

de Koggelaan is ná de kruising met Hanzeallee – Hanzelaan tussen 14.00 en 21.00 uur gesloten;
tijdens het opstellen en starten van de lopers is ook de Hanzelaan afgesloten. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van wegafsluiting tussen 18.00 en 21.00 uur.
Touringcarchauffeurs en hun reizigers worden gevraagd tussen 18.00 en 21.00 uur een ander verzamelpunt of uitstaplocatie af te spreken dan ter hoogte van het NS-station. Verzamelen of uitstappen is aan de Hanzelaan alleen mogelijk in het gedeelte tussen Stockholmstraat en Reysigerweg.

Afsluiting routedeel richting binnenstad, waaronder Burg. van Roijensingel

Het routedeel vanaf de start naar de binnenstad loopt via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk/Sassenpoortenbrug – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat.

Tijdens de 4 Engelse Mijlen en de start van de Halve Marathon is de Burgemeester van Roijensingel afgesloten, tussen 18.30 en 20.30 uur. Verkeer wordt geadviseerd de omleidingsroute via IJsselallee te volgen vanwege de volgende afsluitingen:

de rijroute Westerlaan – Oosterlaan is afgesloten door werk aan de Oosterlaan;
de Van Karnebeektunnel is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer tussen 18.30 en 21.00 uur, omdat de looproute hier doorheen gaat.
Parkeren

Verkeer richting de binnenstad wordt geadviseerd te rijden via A28 Centrum – Katerdijk of via A28 Noord – Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg – Van Wevelinkhovenstraat. Het verwijssysteem daar geeft de parkeerlocaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan. Aanbevolen parkeerlocatie is parkeergarage Katwolderplein. Voor deelnemers aan het evenement heeft de organisatie geregeld dat zij kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim.

Verder wordt gevraagd rekening te houden met de volgende zaken:

parkeerlocaties binnen de looproute zijn tijdens de Halve Marathon niet bereikbaar;
de Hanzelaan is tijdens de start van de loop afgesloten – zie hierboven.
Omleiding busverkeer

In goed overleg en met volledige medewerking van de openbaar vervoerders Keolis en Connexxion rijden stads- en streekbuslijnen vanaf 18.30 uur een aangepaste route. De lijnen vertrekken vanaf de zuidkant van het station, en rijden via de Schuttebusbrug en de buitenring naar hun bestemmingen zoals Isala.

Isala blijft bereikbaar

Isala aan Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar per openbaar vervoer en auto. Vanaf het station rijden er stads- en streeklijnen. Met de auto vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg – Oldeneelallee – Ceintuurbaan, maar niet via Marsweg – Leo Majorlaan. Vanuit het noorden via A28 afrit 20 – Ceintuurbaan.

Vaarverkeer passantenhaven Maagjesbolwerk

Voor het bereiken en verlaten van de passantenhaven Maagjesbolwerk is brugbediening nodig. Op zaterdag 11 juni is die er tot 16.00 uur, daarna weer op zondag 12 juni vanaf 10.00 uur.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op:

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)