Kunstwerk De Wilde Deerne onthuld

Foto van auteur

Foto: Erik Franssen

Zwolle – Vrijdag is het kunstwerk De Wilde Deerne feestelijk onthuld door wethouder Schuttenbeld en kunstenaar Damian Kapojos. Het bronzen beeld heeft een permanente plek aan de voet van de Peperbus en is gemaakt in nagedachtenis van het enige ‘wolfsmeisje’ van Nederland. Zij werd in 1717 op de Agnietenberg gevangen en bleek de verloren gewaande Anna Maria Jennaert uit Antwerpen, die op jonge leeftijd werd ontvoerd en in het wild opgroeide.

Dit fascinerende levensverhaal blijkt een rijke inspiratiebron voor Zwolse makers. Zo verscheen er een boek van historicus Wim Coster en bracht De Stadsproductie het muziektheaterspektakel ‘De Wilde Deerne’. Ook kreeg Anna Maria een plek in het onlangs vernieuwde museum Anno en werd ze opgenomen in de historische vrouwenroute.

Ilona Kevelham, directeur van De Stadsproductie en mede initiatiefnemer om de deerne te vereeuwigen in een kunstwerk: ‘Het opnieuw vertellen van onbekende en vaak historische verhalen is uitgangspunt van ons productiehuis. Verhalen vormen de sleutel om verbinding te maken met elkaar en de wereld waarin we leven. Betrokkenheid bij de mensen om je heen, open voor hen staan, ook al ken je ze (nog) niet. Dat is waar we in geloven en ook precies waar dit kunstwerk toe uitnodigt. Anna Maria Jennaert was 300 jaar geleden overgeleverd aan de bereidheid van een ander om opgenomen te worden en mee te mogen doen. Dat is nu nog steeds actueel.’

Het beeld staat op de plek waar de deerne ruim driehonderd jaar geleden gewoond heeft. Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur: ‘Het is een bijzonder moment. De wilde deerne is teruggekeerd naar Zwolle. In 1717 werd Anna Maria gevonden, ze was vuil, kon niet praten en ze leefde van voedsel uit de natuur. Het meisje werd naar de stad gebracht, waar de waardin van logement de Misverstand op de Ossenmarkt zich over haar ontfermde. En nu is er een blijvende herinnering aan deze mysterieuze jonge vrouw. Het beeld staat niet alleen symbool voor haar bijzondere leven, maar ook voor de wijze waarop wij als Zwolse samenleving zorg dragen voor elkaar; een boodschap die nu belangrijker is dan ooit.’

Kunstenaar en beeldhouwer Damian Kapojos is de maker van het beeld. Hij won de ontwerpwedstrijd die werd uitgeschreven door de Stadsproductie en de gemeente Zwolle.

Kapojos heeft met zijn artistieke visie uitdrukking willen geven aan de balans tussen het wilde en het menselijke, de jonge vrouw en verloren jeugd, afstand en toenadering. Daarvoor is hij heel fysiek te werk gegaan. Kapojos: ‘Het lichamelijke is voor mij onmisbaar. Ik gebruik kracht, elegantie en sensitiviteit om het beeld vorm te geven. Door aandacht, liefde en vakmanschap in het maken krijgt het kunstwerk extra warmte en menselijkheid mee. Dat stukje persoonlijke expressie en menselijk contact is voor mij belangrijk, vooral in deze tijd van vervreemding, vereenzaming en afstandelijkheid.’ Het beeld De Wilde Deerne is te bewonderen op de Ossenmarkt.