Kaarsvet en oude cd’s welkom bij Kringloop Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Kaarsstompjes en onverkoopbare cd’s zijn bij Kringloop Zwolle van harte welkom. Ze worden niet weggegooid, maar dienen als grondstof voor nieuwe producten.

“Een proces dat niet alleen duurzame impact maakt maar ook kansen creëert voor mensen om te (leren) werken,” aldus Kringloop Zwolle. De Kringloopstichting doet daarom een oproep aan alle inwoners van Zwolle: lever je kaarsvet, cd’s en dvd’s bij ons in! De stukjes kaars die de kringloop krijgt, gaan naar de Kaarsenmakerij van WerkKracht15 in Kampen.

Mensen met een beperking sorteren de kaarsen op kleur. Daarna worden er nieuwe kaarsen van gemaakt. Dat gebeurt met veel trots en voldoening, zegt de Kringloopstichting. “Want wat is er leuker dan een echte baan te hebben, iets moois te maken en ondertussen ook nog eens bij te dragen aan het milieu?” De kaarsen zijn verkrijgbaar bij de winkels van Kringloop Zwolle, de Schatkamer in Zwolle en in de webwinkel van de Schatkamer.

Met de dvd’s en cd’s die worden ingebracht, gaan leerlingen van praktijkscholen en van het speciaal onderwijs aan de gang. Eerst bekijken ze samen of er nog wat leuks tussen zit voor bijvoorbeeld senioren in verzorgingshuizen. Het overgrote deel van de cd’s en dvd’s wordt uit het hoesje gehaald en apart gelegd. De hoesjes worden vervolgens gedemonteerd.

Een plastic-recyclebedrijf maakt de gesorteerde en gedemonteerde materialen geschikt om nieuwe producten van te maken. Het gaat bijvoorbeeld om waxinelichthouders gemaakt van cd’s, tuinstoelen gemaakt van dvd-boxen en plantenpotten van cd/dvd-hoesjes.

De Kringloopstichting: “Het demonteren en sorteren is een mooie arbeidstraining voor de leerlingen. Ze leren in de praktijk te werken, opdrachten aan te nemen en samen te werken. Ondertussen maken ze kennis met het grote belang van duurzaamheid.”

Kaarsvet, cd’s en dvd’s kunnen tijdens openingstijden ingeleverd worden bij de vestigingen van Stichting Kringloop Zwolle aan de Nieuwe Deventerstraatweg (Zuid) en aan de Nieuwe Veerallee. Ook door de GRIP-wagen van ROVA worden kaarsvet, cd’s en dvd’s apart ingezameld.