Zwolle – De broers Torunlar zijn, op klaarlichte dag, in koelen bloede doodgeschoten door Veysel Ü. (32) in het bomvolle restaurant van McDonald’s aan de Floresstraat. Dat stelde het Openbaar Ministerie donderdag tijdens de eerste pro-formazitting in de rechtbank van Zwolle.
Dat Ü de dodelijke schoten loste staat niet ter discussie. Hij heeft bekend en er zijn videobeelden dat hij in het restaurant was. Het moment van schieten staat niet op beeld. Veysel Ü schoot elf keer op de broers Torunlar. Vijf kogels maakten een einde aan het leven van Hüseyin en zes kogels doorzeefden Ali. “Iedere kogel was raak,” aldus de officier van justitie.
Op 30 maart loopt Ali Torunlar rond vijf uur ’s middags de McDonald’s binnen. Tien minuten later arriveert Veysel Ü. en even later volgt Hüseyin Torunlar. Het drietal zit aan een tafeltje om een zakelijk probleem te bespreken. Tegen zes uur staat Ü. op om koffie te halen. Hij rekent af, loopt terug naar het tafeltje en trekt zijn wapen. Hij schiet op beide broers. Bezoekers van het restaurant vluchten in paniek met hun kinderen. Veysel Ü. rent met ze mee naar buiten.
“Als snel werd duidelijk dat beide slachtoffers waren overleden,” zegt de officier van justitie. “Toen het forensisch onderzoek begon in het doodstille restaurant lagen er niet alleen de lichamen van de slachtoffers. Overal lagen de bezittingen van bezoekers. Jassen, tassen, kinderrugzakjes en een babypop op een tafeltje vlakbij de plek waar de slachtoffers zaten.” Tegen elf uur meldt Veysel Ü. zich op het politiebureau in Deventer. Het vuurwapen en zijn telefoon heeft hij niet meer bij zich. Wel bekent hij direct dat hij de schutter is geweest.
“De advocaten doen hun best om via de media doodslag te bewijzen,” zegt de officier. “Dat is begrijpelijk, het is aan het OM om te bewijzen dat er sprake was van een vooropgezet plan.” Behalve dat Veysel Ü een vuurwapen bij zich had, vindt het openbaar ministerie het opvallend dat Ü. precies weet dat hij naar zijn afspraak ging in het restaurant. “Hij weet nog dat hij koffie haalde en afrekende kort voor hij zijn wapen trok.”
Ook weet hij dat hij na de schietpartij in zijn zwarte Opel Corsa stapte en bij het stoplicht zijn telefoon uitzette. Van het moment van het schieten kan hij zich niets meer herinneren. De officier gelooft niet in het geheugenverlies. “Het niet meer weten lijkt een poging te zijn om te voldoen aan het doodslag-scenario.”
De openbaar aanklager vindt dat er veel meer gaten in de verklaringen van Ü. zitten. Hij kan niet verklaren wat er die middag gebeurde waardoor hij zich plotseling zo onveilig voelde dat hij wel moest gaan schieten. Ook blijkt uit alle door de politie uitgelezen chatgesprekken niets van bedreigingen door Ali en Hüseyin Torunlar.
De zoon van Ali is een ander verhaal. Hij uitte wel dreigende taal aan het adres van Veysel Ü. en zijn gezin. De broers waren in de McDonald’s om te bemiddelen. “Uit niets blijkt dat verdachte iets te vrezen had van beide slachtoffers,” aldus de officier. Veysel Ü. betaalde ongeveer een miljoen euro aan de zoon van Ali. Deze investeringen werden contant of via de bank betaald. Ü zou het geld in Turkije terugkrijgen en dat gebeurde niet. Hij werd aan het lijntje gehouden door de zoon van Ali Torunlar. “Het lijkt om crimineel geld te gaan,” aldus de officier.
Het OM zet vraagtekens bij de bereidwilligheid van Ü. om mee te werken aan het onderzoek. “Het lijkt of hij meewerkt maar dat is niet zo.” Zo wees hij de plek aan waar het vuurwapen en zijn telefoon zouden liggen. “Daar lag niets en we hebben goed gezocht.” Het Openbaar Ministerie vraagt de rechtbank om de voorlopige hechtenis van Veysel Ü. te verlengen.
Esther Blok, de advocaat van Veysel Ü., maakt geen bezwaar tegen het verlengen van het voorarrest. Toen zij en advocaat Michel van Stratum in de media de eerste berichten vernamen over de dubbele liquidatie in een vol restaurant waren ze geschokt. De advocaten van Ü zijn beiden ouders van jonge kinderen. “Een bezoek aan McDonald’s hoort een feestje te zijn.” Op basis van de eerste berichten dachten de advocaten direct aan een levenslange gevangenisstraf. Nu ze de verdediging van Ü op zich hebben genomen, denken ze er anders over. “De berichten in de media waren voorbarig. Het gaat niet om een liquidatie. Nuance is op zijn plaats en niets is wat het lijkt.”
Het zegt volgens de advocaat al veel dat Ü. koos om zich te melden bij de politie. “Hij had ook naar Turkije kunnen vluchten. Zij leveren geen eigen onderdanen uit.” Er zou ook geen sprake zijn geweest van een vooropgezet plan en al helemaal niet van een kille afrekening. “Hij is opgelicht, afgeperst en er werden bedreigingen geuit door de slachtoffers en een zoon.” De advocaat benadrukt dat Veysel Ü zou zijn gesommeerd om naar het restaurant te komen. Ook daar zou hij zijn gesommeerd om koffie te halen. Op dit moment hebben de advocaten nog geen verdere onderzoekswensen.
Het OM reageert tot slot door te melden dat uit geen enkel chatgesprek blijkt dat Ü. gesommeerd is om naar Zwolle te komen. Ook zet de officier vraagtekens bij de sommatie om koffie te halen voor de slachtoffers. “Ook Ali is die middag twee keer naar de balie geweest om iets te halen.”
De rechters verlengen de voorlopige hechtenis van Veysel Ü. De volgende pro-formazitting vindt plaats op 1 september.