Het weer: Meer zon in de middag

Foto van auteur

Middelweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdag loopt de temperatuur in Zwolle flink op. Na een zwoele nacht met een minimum van ongeveer 20 graden, mogen we in het begin van de middag een maximum van 28 graden verwachten. Er steekt een vlagerige noordwestenwind op, die de warmte gaat temperen.

In de ochtend zijn er wolkenvelden waaruit geen regen wordt verwacht. In de middag laten de wolken steeds meer ruimte voor de zon. De noordwestenwind heeft kracht 3 tot 4, de meeste wind in de middag. Woensdagavond om half elf komt in het zuidoosten de maan op. Het is een zogeheten ‘supermaan’. De maan heeft een licht elliptische baan om de aarde, waardoor hij momenteel dichterbij staat dan gemiddeld. In theorie weerkaatst de maan momenteel zo’n 14 procent meer zonlicht, het is echter de vraag of dat verschil met het oog waarneembaar is.

Met de noordwestenwind is woensdagavond aanvoer van wolkenvelden vanaf de Noordzee te verwachten. Deze kunnen de maan tijdelijk aan het zicht onttrekken. Heldere nachtelijke periodes zijn er ook, zodat het kan afkoelen.

Donderdagochtend vroeg is het kwik in Zwolle gedaald naar ongeveer 13 graden. Het is een dag met wolken en zon, laatstgenoemde heeft waarschijnlijk de overhand. De koelende werking van de matige noordwestenwind resulteert in een prettige middagtemperatuur van 23 graden.

Vrijdag brengt de noordwestenwind Noordzeewolken hierheen. De zon is erbij maar krijgt er waarschijnlijk hinder van. Misschien dat er zelfs enkele druppeltjes motregen uit de bewolking vallen.

De tropische warmte die aanvankelijk in het weekend op het programma stond, bereikt Zwolle enkele dagen later. Tropenhitte van 30 graden of meer staat volgens de laatste berekeningen op het programma voor maandag en dinsdag.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)